Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.
Vi Konsumenter vill ha mer svensk ost! Vi ordnar ett samtal kring den svenska osten med följande ostprovning – med vin Tid: Onsdag den 20 november kl. 17.30 – 20.00 Plats: Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien,…
Remissyttrande över Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen Diarienummer 2023/04398 Vi Konsumenter (VK) har beretts möjlighet att yttra sig över Livsmedelsverkets förslag till reviderade kostråd. På grund av sjukdom har VK inte haft möjlighet…
Debattartikel i Land Lantbruk 24 sep 2024 Vi vill ha en mjölkproduktion som inte bara är bra för bönderna, utan som också är bra för korna. Det skriver representanter från flera organisationer bland annat Vi…
I skrivande stund är det 112.598 av Sveriges befolkning som har skrivit under för kornas rätt att gå på bete sommartid. I veckan överlämnades namnunderskrifterna och en gigantisk banderoll till statssekreterare Dan Ericsson (KD). På…
Debatt SvD 13 september 2024 Utredningsförslaget om ett slopat beteskrav är inte i enlighet med relevanta forskningsresultat. Det skriver flera forskare. När regeringen förra året tillsatte en utredning för att med bibehållet djurskydd stärka svensk livsmedelsproduktions…
Rapporten kring konkurrenskraft och djurskydd förväntad besvikelse Den 29 augusti överlämnade utredaren Elisabeth Nilsson sin rapport till landsbygdsministern Peter Kullgren. Förslagen var väntade men inte desto mindre en besvikelse. Utredaren föreslår att kor i lösdrift…
Särskilt yttrande Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd LI 2023:1 Utredarens uppgift var att analysera och föreslå åtgärder för att stärka konkurrensförutsättningarna för svenska livsmedels-producenter med bibehållna högt ställda djurskyddskrav. Jag anser…
Vi har tidigare berättat om utredningen Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd LI 2023:1, där Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle har medverkat som expert. Resultatet är nedslående, regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson har föreslagit…
Vi anser att det finns bättre sätt att stärka mjölkgårdarnas ekonomi och konkurrenskraft utan att försämra djurskyddet. Vi uppmanar alla politiska partier att slänga förslaget där det hör hemma, i papperskorgen. Det skriver Gustaf Lind,…
DEBATT Idag har en statlig utredare lagt ett förslag på ditt bord som innebär att kor som hålls i lösdrifter inte ska ha rätt till sommarbete. Utredaren anser att det kan ske med bibehållet djurskydd…
Helt i strid mot sitt uppdrag kommer utredaren Elisabeth Nilsson med förslag som på flera sätt urholkar det svenska djurskyddet. Otydliga och oprecisa regler kommer varken att gynna bönder eller djur, skriver debattörer. Här finns…
Den livsmedelsutredning som nu överlämnas till landsbygdsminister Peter Kullgren är en skam för svensk djurskyddspolitik. Förslagen uppfyller inte på långa vägar målsättningen i Tidöavtalet och är ett direkt hot mot kornas betesrätt. Det skriver Roger…
Seminarium kring EMV Vi Konsumenter bjöds in av Lidl att delta i ett seminarium kring EMV, dagligvaruhandelns egna märkesvaror. Gunnela Ståhle representerande konsumenterna och Cecilia Kocken, Arla fanns i panelen. Jens Hultman professor i företagsekonomi…
ALMEDALEN. Konkurrenskraft och djurskydd. Det var temat på ett intensivt seminarium i Almedalen. Vi Konsumenters Gunnela Ståhle var där. Lantbrukare, dagligvaruhandeln, bransch-, konsument-, natur- och djurskyddsorganisationer var också på plats. På frågan om en slopad…
Så här i sommartid tycker de flesta att det är dags för lite lugn och ro. För vår ordförande Gunnela Ståhle hägrade först Almedalen och ett seminarium om Svenska mervärden för stärkt konkurrenskraft – djurskydd, biologisk mångfald,…
Den 12 juni publicerades i ATL ett öppet brev från Sveriges Mjölkbönder till Gunnela Ståhle, Vi konsumenter och Johan Beck Friis, Djurskyddet Sverige: ”Hur ska vi få betalt för merkostnaden som beteskravet innebär?” Svaret kom redan…
Svenska kors rätt till bete Under många år har föreningen Vi Konsumenter drivit djurskyddsfrågor som representant för alla de svenska konsumenter som engagerar sig för lantbruksdjurens välfärd. Ett otal debattartiklar har skrivits tillsammans med olika…
Svenska mervärden för stärkt konkurrenskraft – djurskydd, biologisk mångfald, antibiotika, livsmedelssäkerhet Seminarium Almedalen ons 26 juni kl 08.00-10.00 (frukost 08.00-08.20) Lokal B11, Campus Gotland, Cramérgatan 3 Vi Konsumenter, World Animal Protection Sverige, Sveriges Konsumenter och…
Svenska kors rätt till sommarlov Sedan oktober förra året driver Vi Konsumenter (VK) tillsammans med djurskyddsorganisationer m fl kampanjen www.jagvillbeta.nu. Nu har närmare 70 000 skrivit under uppropet, som ska överlämnas till landsbygdsministern. VK skrev…
Det pågår ju glädjande nog en debatt om betesrättens vara eller inte vara i denna kosläppens tid. Senast, 2024-05-16, gav sig LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, ut med en artikel i Aftonbladet, läs här. Redan dagen efter,…
UNT, Upsala Nya Tidning, har likt många andra tidningar uppmärksammat att beteskravet är i fara, dvs att det kan bli tillåtet att låta korna stå inomhus under hela året. I ett experiment ska 1500 kor,…
Lagen som säger att mjölkkor måste få grönbete på sommaren kom till tack vare Astrid Lindgren. En pågående utredning diskuterar nu att ta bort betesrätten, enligt uppgifter till DN. Forskare är mycket kritiska. – Kor…
Debattartikeln i SvD nedan bemöttes av LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Läs deras replik här. (Publicerad i SvD 2024-05-07.) Den artikeln stod förstås inte oemotsagd, läs VK:s och de andra debattörernas slutreplik här. (Publicerad i SvD 2024-05-15.) …
VK:s årsmöte brukar firas med en trevlig ritual på KSLA, Kungl Skogs- och Lantbruksakademin. Vi börjar med ett intressant föredrag, håller ett raskt årsmöte och går sedan ned till Oscars källare, där vår sekreterare Christina…
Vi Konsumenter önskar sina medlemmar och alla andra gynnare en riktigt härlig påsk med allt som en skön vårhelg ska innehålla. Vi i styrelsen, eller kanske närmare bestämt en av oss, har dansat en yster…
Välkommen till Vi Konsumenters årsmöte tisdagen den 16 april 2024! Årsmötet äger rum på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, SKLA, Drottninggatan 95 B, Stockholm. Är du inte medlem än? Klicka här! Kl. 17.00 Seminarium Nya svenska landskapsmåltider. VK:s…
Nära nio av tio konsumenter står bakom krav på tuffare djurskyddslagar. Det visar en ny undersökning gjord i Sverige och sju andra EU-länder. I Sverige gjordes enkäten av Sveriges Konsumenter och resultatet är så intressant…
EU-kommissionen föreslår nya djurskyddsregler för hund och katt och deras spårbarhet Dnr 6.2.16-21308/2023 Föreningen Vi Konsumenter (VK) har beretts möjlighet att yttra sig över EU-kommissionens förslag till nya djurskyddsregler för hund och katt och deras…
I takt med att dagarna blir längre får vi i styrelsen allt mer energi. Vi planerar och står i och har ett rackarns trevligt evenemang på gång vid vårt årsmöte tisdagen den 16 april. Du…
Vi Konsumenter (VK) hoppas på fortsatt stöd för vårt arbete för en hållbar och hälsosam produktion och konsumtion av mat. VK deltar i det arbetet i Livsmedelsverkets och Jordbruksverkets råd och också kring djurskyddsfrågorna i…
Vi Konsumenters utmärkelse Årets hållbarhetskock 2023 har tilldelats Carola Magnusson, Stora Skuggans Värdshus. Carola var tidigt en förespråkare för ekologiska råvaror och vällagad mat från grunden. Utmärkelsen tillkännagjordes under VK:s höstseminarium i november, men Carola…
Jo, nog sjunger julen på sista versen nu, det är tjugondag Knut på lördag och även hyacinterna böjer sig för trycket. Inom Vi Konsumenter böjer vi oss däremot inte, vi samlar kraft och sätter igång…
Vilken mat ska vi äta? Den 29 november bjöd Vi Konsumenter in till ett samtal kring de uppdrag som är på gång när det gäller vad vi ska äta och hur och var maten ska…
Det närmar sig, vårt samtal om framtidens mat. Du som vill vara med, på plats eller digitalt, anmäl dig snarast enl nedan. Välkommen! Den 29 november bjuder Vi Konsumenter in till ett samtal kring de…
Den 29 november bjuder Vi Konsumenter in till ett samtal kring de uppdrag som är på gång när det gäller vad vi ska äta och hur och var maten ska produceras – Livsmedelsstrategi 2.0, Svenska kostråd och…
Svensk matkultur har i alla tider omfattat strömmingen. Att öppna en lite äldre kokbok visar variationen: strömmingsflundra, ättikströmming, sotare och surströmming är några välkända exempel. Snart är det ministerrådsmöte i EU där nästa års fiskekvoter…
Skriv på för svenska nötkreaturs rätt att beta: www.jagvillbeta.nu Sedan många år har Vi Konsumenter tillsammans med djurskyddsorganisationer och konsumentorganisationer kämpat för den svenska djurskyddslagstiftningens krav att mjölkkor ska ha rätt att beta sommartid. Senast…
Det händer mycket inom livsmedelsområdet just nu. Föreningen Vi Konsumenter bjuder in till ett öppet samtal kring utmaningar för bönder, industri, dagligvaruhandel, forskning, myndigheter och konsumenter. Vad blir konsekvenserna av Livsmedelsstrategi 2.0, NNR (de nordiska näringsrekommendationerna), svenska…
Det finns starka krafter som verkar för att ta bort eller inskränka kors rätt till bete. Hjälp oss att motverka detta genom att skriva under namninsamlingen! Pressmeddelande beteskampanj 2023-10-02 Idag lanseras kampanjen Jag vill…
Nästa år halveras stödet för att sedan tas bort helt till år 2026. Vad har hänt, finansminister Elisabeth Svantesson (M)? Det frågar sig Sveriges konsumenter, Vi Konsumenter och flera andra organsationer i en gemensam debattartikel…
Dåvarande regering gav i april 2021 Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram förslag till nationella mål med indikatorer för att ge en tydlig inriktning för arbetet med hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i Sverige….
Det årliga augustimötet hos vår ordförande Gunnela på Cirkusberget – som alltid inspirerande, kreativt, uppiggande och roligt! Tillsammans med styrelsen i Vi Konsumenter blir planeringsmöten alltid som de SKA vara. Vad gör man då när…
Det finns inga svenska kostråd Den 20 juni i Island presenterade Rune Blomhoff, projektledare för reviderade nordiska näringsrekommendationer (NNR), sin vetenskapliga rapport för nordiska ministerrådet i Island. Rapporten innehåller den senaste vetenskapen när det gäller…
Vi i styrelsen – snart också vår outtröttliga ordförande – tar en liten sommarpaus och återkommer igen framåt höstkanten. Hoppas att ni får en riktigt skön sommar!
Årsmötet 18 april Gustaf Lind från Världsnaturfonden, WWF, höll inledningsvis ett seminarium kring temat WWF och hållbarheten: Mindre men bättre – en naggande god måltid. Han gjorde en intressant beskrivning av WWF:s arbete över hela världen. Budskapet…
2023-06-14 Som vi tidigare meddelat har Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle blivit förordnad som expert i utredningen ”Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd, LI 2023:01”. Nedan följer hennes skriftliga synpunkter i anslutning till den s…
Det är farligt att leva – både för människor och för kor. Men vad mer är – det är naturligt. Det kommer aldrig någon forskningsstudie i världen att kunna ändra på, skriver Martin Ragnar och…
Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle har blivit förordnad som expert i ”Utredningen om stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett stärkt djurskydd”. Gunnela Ståhle har under mycket lång tid engagerat sig i frågor som djurskydd,…
Vi Konsumenters Gunnela Ståhle och Christina Möller utser varje år Årets Hållbarhetskock. Tommy Myllymäki valdes under 2022 och skulle ha fått utmärkelsen i samband med vårt seminarium i höstas, men fick tyvärr förhinder i form…
Mötet inleddes av Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle, som gav ordet till Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF. Han höll ett engagerat föredrag om arbetet för hållbarhet, biologisk mångfald och om matens betydelse; den står för en…
Kom och lyssna på WWF:s generalsekreterare och njut av Christina Möllers goda tapas med ett glas vin eller alkoholfritt! Till vårt årsmöte 18 april välkomnar vi generalsekreteraren för Världsnaturfonden WWF, Gustaf Lind, som talar…
Till årsmötet 18 april kl 17.00 välkomnar vi generalsekreteraren för Världsnaturfonden WWF, Gustaf Lind, WWF och hållbarheten: Mindre men bättre – en naggande god måltid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95 B Efter seminariet hålls årsmötet…
Vi vill också passa på att påminna om vårt årsmöte tisdag den 18 april! Vi bjuder först på ett seminarium med Gustaf Lind, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF. Efter hans föredrag blir det ett kort årsmöte…
2023-03-30 Remissyttrande SOU 2022:58 Bättre förutsättningar inom djurens hälso- sjukvård Föreningen Vi Konsumenter (VK) har beretts tillfälle och sätter stort värde i att yttra sig över betänkandet: Bättre förutsättningar inom djurens hälso- sjukvård. Utredningen är…
Stockholm 2023-03-23 Statssekreterare Dan Ericsson Landsbygds- och infrastrukturdepartementet 103 33 Stockholm Hemställan rörande frågor vi förde fram under dagens möte Inledningsvis vill vi framföra vårt ett stort tack till dig för att du hade möjlighet…
Flera undersökningar visar att svenskt djurskydd är en av anledningarna till att konsumenterna väljer att köpa svensk mat. Det skriver Gunnela Ståhle, Vi Konsumenter, Jan Bertoft, Sveriges Konsumenter samt Minna Hellman, Konsumentföreningen Stockholm i en…
Möt Gustaf Lind från Världsnaturfonden WWF! Välkommen till Vi Konsumenters årsmöte tisdagen den 18 april 2023! Årsmötet äger rum på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95 B, Stockholm. Kl. 17.00 Seminarium med Gustaf Lind, Generalsekreterare…
Vi konsumenter (VK) är en konsumentförening vars aktiviteter och kompetens fokuserar hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. VK finns i Jordbruksverkets råd för hållbar produktion och konsumtion av livsmedel på uppdrag av Sveriges Konsumenter och…
Årsmötet tisdagen 18 april kl 17:00 välkomnar generalsekreteraren för Världsnaturfonden WWF, Gustaf Lind. Plats: Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95 B. Efter seminariet hålls årsmötet kl.18:00 och så bjuder vi avslutningsvis på god mat och dryck….
Vi Konsumenter tillsammans med Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF, Sveriges Konsumenter och Reformaten träffade idag 22 februari 2023 statssekreterare Dan Ericsson vid Landsbygdsdepartementet. Ett bra samtal med en intresserad och frågvis statssekreterare. VK framförde bl a följande…
”Prioritera hälsosam och hållbart producerad mat med konsumenten i centrum i den reviderade livsmedelsstrategin” Uttalande från Sveriges Konsumenters Representantskapsmöte 2023-02-22. Till Landsbygdsminister Peter Kullgren Statssekreterare Dan Ericsson Sverige och världen står inför stora utmaningar. Vi…
Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle har utfört ett digert arbete i sammanställandet av detta remissyttrande. Utredningen är mycket omfattande och vi har därför valt att lägga ut sammanfattningsdelen. Här är en länk till det fullständiga remissyttrandet….
Nu är Vi Konsumenter i full fart igen. VK:s ordförande Gunnela Ståhle arbetar med tusen saker, som exvis remissvar på (bokstavligen) tunga utredningar. Vår sekreterare Christina Möller arbetar för fullt med de nya landskapsmåltiderna m….
Tidskriften Grisföretagaren ställde den frågan till Vi konsumenter, Svensk Dagligvaruhandel, Martin & Servera samt Svenskt Kött. Läs hela artikeln här. ”Vi svenskar är vana vid att det räcker med att lägga en liten del av inkomsten…
Hopp om fortsatt stöd Vi Konsumenter (VK) hoppas på fortsatt stöd för vårt arbete för en hållbar och hälsosam produktion och konsumtion av mat. VK deltar i det arbetet i Livsmedelsverkets och Jordbruksverkets råd och…
Det råder ingen osäkerhet om att kor som får gå ut på bete mår bättre, skriver VK:s Gunnela Ståhle med flera i en slutreplik i Uppsala Nya Tidning. Fredrik von Unge, Växa Sverige, vill lugna…
Växa Sverige vill veta hur korna påverkas av inomhusvistelse, skriver Fredrik von Unge i en replik. Flera djurskyddsorganisationer oroar sig i UNT (22/12 2022) över ett kommande forskningsprojekt om svenska mjölkkors djurvälfärd som vi på…
Problematiskt att medlemsförening i LRF ansöker om att 1500 kor ska hållas inomhus i 1,5 år, skriver VK:s ordförande Gunnela Ståhle med flera i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning. Ifrågasättande av betesrätten för kor är…
En härlig jul och ett finfint nytt 2023 önskas våra medlemmar och alla övriga gynnare! Styrelsen gör nu ett uppehåll för lite julefrid, men i januari är vi tillbaka med nya, friska krafter!
Mer hållbar livsmedelspolitik i en uppdaterad livsmedelsstrategi Under de senaste åren har den svenska livsmedelsförsörjningens sårbarhet blivit mycket tydlig. År 2018 nästintill halverades spannmålsskördarna till följd av torkan. År 2022 kan vi konstatera att klimatförändringen,…
Antibiotikaresistens är en smygande pandemi Antibiotikaresistens (AMR) orsakade 1,29 miljoner dödsfall i världen 2019. Det innebär att bekämpningen av AMR är en oerhört viktig kamp, som måste fortsätta. Det finns bara en väg framåt –…
Seminarium, politik och ny vegoguide Att äta för hälsa och hållbarhet Den 8 november bjöd Vi Konsumenter in till seminarium med Mai-Lis Héllenius, känd läkare som ägnat stor del av sin karriär med att forska…
Efter en introduktion av VK:s Gunnela Ståhle höll Mai-Lis Héllenius en bra och informativ föreläsning om hur vi bör äta och leva för att hålla oss friska. Vi kan enkelt ändra lite i kosten för…
Professor Mai-Lis Hellénius berättar om hur vi kan äta för att må gott och rädda planeten Tid: Tisdag den 8 november 2022 kl. 17.00 – 19.00 Plats: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95 B Arrangör:…
Seminarium 8 november Boka den 8 november eftersom Vi Konsumenter då ordnar sitt höstseminarium med spännande föreläsare och förtäring. Vi återkommer med mer information. Håll gärna koll på vår hemsida också, där kan du också läsa vårt debattinlägg i…
I veckan hade Vi Konsumenters styrelse sitt traditionella planeringsmöte vid Cirkusberget på Ingarö. Som alltid väldigt, väldigt roligt och givande! Gunnela bjöd på makalöst god spis och vi diskuterade bland mycket annat höstens seminarium, som…
Vi tar en kort sommarpaus och återkommer igen framåt höstkanten. Hoppas att ni får en riktigt skön (och lagom varm) sommar!
Det finns stora luckor i riksdagspartiernas konsumentpolitik. Brister som äventyrar omställningen till en hållbar konsumtion och skyddet för samhällets mest utsatta konsumenter. Det menar Sveriges Konsumenter som undersökt hur partierna ställer sig i en rad…
Det är hög tid att börja ställa krav på hur inte bara kött utan också hur vegetarisk mat produceras och att fakta – inte känslorna – får styra. För miljön, för vår hälsa och för att…
Henrik Lander , ordförande Sveriges Nötköttsproducenter, svarar på en debattartikel i ATL. Efter hans svar nedan visas slutreplik från Vi Konsumenter, Världsnaturfonden WWF, Djurskyddet Sverige, Svenska djurskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter och Konsumentföreningen Stockholm. Läs ursprungsartikeln här. Replik:…
Läs vad vår ordförande Gunnela Ståhle och andra prominenta skribenter skriver i ATL! Läs replik och slutreplik till denna artikel här. Åtgärder som underlättar för konsumenterna att göra bra val ökar förtroendet för svenskt…
Nya nordiska näringsrekommendationer I juni 2023 kommer nya näringsrekommendationer att publiceras. Arbetet finansieras av nordiska ministerrådet, leds av norska Helsedirektoratet och genomförs med stöd av nordiska experter. Svenska Livsmedelsverket deltar i arbetsgrupp och styrgrupp. De uppdaterade näringsrekommendationerna ska…
Årsmöte den 20 april Ett kärt återseende på Kungliga Skogs- och Lantbrukskademin efter två digitala årsmöten. Årsmötet leddes professionellt av ordförande för Sveriges Konsumenter Marie Linder. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och verksamhetsberättelse och verksamhetsplan godkändes. Man…
20 april 2022 Här visar vi en sammanfattning av Vi Konsumenters synpunkter inför sakråd inför översynen av djurskydds-lagstiftningen i EU. Längst ned på sidan finns en länk till hela brevet. Sammanfattning: Viktigt att arbetet i…
Vi hoppas att ni alla får en härlig påskhelg med alla trevligheter som hör till! I veckan direkt efter påsk – onsdag 20 april – vankas seminarium och årsmöte som avslutas med Christinas makalösa husmanstapas…
Kriget blottlägger svenskt jordbruks stora importberoende av fossila insatsvaror som diesel och mineralgödsel. Nu måste politiken styra mot fossiloberoende matproduktion och mer cirkulära flöden av näringsämnen. Det är bara genom att stärka miljö-, klimat- och…
Nu får vi träffas – välkommen till Vi Konsumenters årsmöte den 20 april! Årsmötet äger rum på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95 B, Stockholm. Kl. 17.00 inleder vi med ett seminarium med Charlotta Szczepanowski,…
Nationella rådet för livsmedelsstrategin Krig i Ukraina, rusande el- och drivmedelspriser och ökade livsmedelspriser. Bönder som tvekar om det är värt att så eller föda upp djur. Landsbygdsministern har återupplivat det nationella rådet för livsmedelsstrategin…
VK vill ha märkning av kött från betande djur I november förra året skrev Vi Konsumenter tillsammans med Världsnaturfonden WWF, World Animal Protection, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen ett brev till Svensk dagligvaruhandel med önskemål…
Märkning av kött från betande djur I november förra året skrev Vi Konsumenter tillsammans med Världsnaturfonden WWF, World Animal Protection, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen ett brev till Svensk dagligvaruhandel (SVDH). Där framfördes önskemål om…
Nytt år med nya utmaningar Föreningen Vi Konsumenter vill tillönska alla en bättre fortsättning på det nya året. VK är helt beroende av medlemsavgifter för att finansiera sin verksamhet. Styrelsen bidrar ideellt med sin tid…
Nu är Vi Konsumenters styrelse i full fart med att planera vårens aktiviteter, inte minst vårt årsmöte! Vi brukar ju alltid ha ett uppskattat seminarium i anslutning till årsmötet och härlig förtäring efteråt, i regi…
Styrelsen har börjat planera sitt arbete inför våren – nu gäller det bara att hålla ut ett tag, tills vi har lagt oxveckorna bakom oss!
Nu samlar styrelsen nya krafter och hoppas att ni medlemmar – och andra gynnare – får en härlig jul- och nyårshelg. Vi ses på det nya året! Gunnela Ståhle Christina Möller Mariell Juhlin Carina Lundgren…
Vi Konsumenter utnämner varje år Årets hållbarhetskock, ett pris som delas ut till en kock som utmärker sig för sitt hållbarhetstänkande inom mat. Årets pristagare är Luqas Ottoson, som i sin restaurang ROT på Gotland har…
Så kan konsumenterna välja rätt kött Redan 2010 framförde Vi Konsumenter (VK) tillsammans med Djurskyddet Sverige kravet på att genom märkning kunna välja kött från betande djur. I år har Världsnaturfonden, WWF via SLU, tagit…
Vi Konsumenter utnämner varje år Årets hållbarhetskock, ett pris som delas ut till en kock som utmärker sig för sitt hållbarhetstänkande inom mat. Förra året valdes Anders Johnsson, med följande motivering: ”Med stor respekt för…
I ett brev till Svensk Dagligvaruhandel skriver Gunnela Ståhle Vi Konsumenter, Anna Richert och Jenny Jewert Världsnaturfonden, WWF, Roger Pettersson World Animal Protection Sverige, Åsa Hagelstedt Djurskyddet Sverige och Maria Lönn Svenska djurskyddsföreningen om de…
Seminarium med ost- och vinprovning Vi Konsumenters seminarium med följande ost- och vinprovning den 9 november på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien blev en lyckad kombination. Fakta kring utvecklingen av svensk ost visar på en olycklig…
I veckan hade Vi Konsumenter ett välbesökt seminarium med intressanta talare som kompletterade varandra väldigt bra. Kvällen inleddes av vår ordförande Gunnela Ståhle och följdes av kvällens moderator, Vi Konsumenters Sören Persson. Han talade om,…
PRESSMEDDELANDE 9 NOVEMBER 2021 Svensk ost – en sorglig affär med stor potential Det svenska köttet har återhämtat sig efter minskningen efter EU-inträdet och har idag mellan 60 och 80% marknadsandel av den minskande köttkonsumtionen…
Välkomna till Vi Konsumenters spännande seminarium kring ost – samt provning av svenska ostar och svenska viner! När: Tisdag den 9 november 2021 kl 17.00 – 20.30 Var: Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, Drottninggatan 95…
Vilken plats får växtproteinerna på den framtida tallriken? Varför är det svårare för kroppen att tillgodogöra sig järn i en helt växtbaserad kost och nyttigare att äta lite kött och fisk ofta istället för att…
Efter en vädermässigt växlande sommar med mycket hemester, har många verksamheter satt igång. Många möten och seminarier sker fortfarande digitalt, men i augusti träffades styrelsen för Vi Konsumenter för att planera för hösten och nästa…
Artikeln publicerades i SvD 2021-08-23, länken finns här. Du finner också texten i sin helhet nedan. Utan insekter blir det svält på jorden. Den absoluta majoriteten av jordens alla växter är beroende av bin och…
Uppiggande planeringsdag för delar av VK:s styrelse, som traditionsenligt träffades i Gunnelas fina sommarviste med utsökt mat och under stor entusiasm. Vi planerar bland annat ett roligt höstevenemang som du bara inte får missa och…
Vi tar en kort sommarpaus och återkommer igen framåt höstkanten. Hoppas att ni får en härlig sommar!
Under digitala Almedalsveckan presenterar vi webbinariet Växtbaserad kost tillsammans med representanter från Konsumentföreningen Stockholm, WWF, Äkta Vara, Coop, Ica och Orkla Foods. Tillsammans kommer vi att diskutera frågor som: Hur ska vi som konsumenter välja…
Hållbar konsumtion av mat Hållbara livsmedelssystem är högt uppe på agendan. Jordbruksverket har avlämnat sin rapport Hållbara livsmedelsystem, som kommenterats tidigare. Livsmedelverket och Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att utreda hållbar och hälsosam mat. Det…
Detta är en reviderad utgåva av Vi Konsumenters hållbarhetsdeklaration från april 2021. ”Hur” är väl så viktigt som ”Vad” från hållbarbetssynpunkt Vi Konsumenter har i över tio år haft fokus på hållbar produktion och konsumtion…
Regeringen gav i juli 2019 Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram underlag för en svensk anmälan till EU-kommissionen om ursprungsinformation för kött som serveras på restauranger och i andra storhushåll. Livsmedelsverket har nu tagit fram…
Genteknik på dagordningen igen EU-kommissionen har nyligen publicerat en emotsedd rapport ”Study on the status of new genomic techniques under Union law and in light of the Court of Justice ruling in Case C-528/16”. Nya…
Tillsammans med sina medlemsorganisationer, varav Vi Konsumenter är en, har Sveriges Konsumenter tagit fram 44 lösningar för framtidens livsmedel. Livsmedelsfrågorna berörs brett: från miljömässigt hållbar produktion, folkbildning och förbättrad folkhälsa, till djurskydd och offentlig upphandling. …
Få saker orsakar en sådan debatt som GMO. Hur ska man ställa sig i frågan? Vår ordförande Gunnela Ståhle publicerar nu Vi Konsumenters position kring användningen av genteknik (GMO) inom primärproduktionen. Vi Konsumenter anser: Konsumentstudier…
Djurskyddet Sverige arrangerade nyligen en konferens som hade temat djurskyddsmedveten konsumtion. Förutom Vi Konsumenters Gunnela Ståhle deltog Frida Lundmark Hedman, Adjunkt i djurskydd på inst. för husdjurens miljö och hälsa vid SLU, Karin M Ekström,…
Seminarium inför årsmötet 21 april Vi Konsumenter hade bjudit in Anita Falkenek, VD för KRAV, för att berätta om KRAV:s utmaningar för framtiden. KRAV har jobbat med utveckling och förenkling av sitt regelverk. KRAV till…
Det är dags att Sverige på allvar tar tag i frågan om hur konsumtionsbaserade utsläpp ska kunna minskas. Det skriver representanter för 13 tongivande organisationer från olika delar av civilsamhället, varav Vi Konsumenters Gunnela Ståhle…
Vi Konsumenter har i över tio år haft fokus på hållbar produktion och konsumtion av mat. Sedan några år har hållbarhetsfrågorna fått starkt ökat uppmärksamhet med klimat i medialt fokus. Men det finns ett stort…
Föreningen Vi Konsumenter kommer att ha årsmöte onsdagen den 21 april 2021. Mötet sker via Zoom och länk skickas ut inom kort. Anita Falkenek, VD för KRAV, inleder detta årsmöte med ett seminarium kl 16.00….
Det finns en stor växande global marknad för hållbar mat med mindre klimat- och miljöpåverkan. I andra länder flödar innovationskraften och satsningarna medan Sverige står och stampar. Snart har vi missat chansen till goda affärer…
VK:s ordförande Gunnela Ståhle blev för en tid sedan intervjuad av Lantbruksnytt ang att LRF vill ändra lagstiftningen kring beteskravet för kor. VK anser att slopat beteskrav vore helt fel väg att gå, bl a…
Ny studie: Konsumenter kräver bete för mjölkkor Den 3 mars publicerades en debattartikel i Svenska Dagbladet: ”Ta inte bort kornas rätt till bete”, undertecknat av Vi Konsumenter och det samlade djurskyddet. Läs debattartikeln här. Sverige…
Krav på att hålla djur lösgående – konsekvenser, övergångsbestämmelser och andra incitament än lagstiftning (rapport 2019:17) VK anser om rapporten att: Det krävs lösgående djur för att uppfylla djurskyddslagens (SOU 2018:1192) kap 2, 1 §…
Sverige har ett unikt krav i djurskyddslagstiftningen som säger att mjölkkor ska hållas på bete sommartid. Och det kräver också konsumenterna. YouGov genomförde i slutet av februari en konsumentstudie – på uppdrag av nedanstående organisationer…
Ekomatcentrum har initierat ett upprop för en framtida mer hållbar ekologisk växtbaserad matproduktion i Sverige. I samband med överlämnandet deltog VK, tillsammans med åtta andra organisationer, i ett möte med landsbygdsminister Jennie Nilsson i veckan….
Vi Konsumenter (VK) har beretts möjlighet att yttra sig över Näringsdepartementets förslag till djurhälsoreglering. VK har aktivt deltagit i debatten kring hur Sverige även fortsättningen ska kunna skydda svensk djurhållning från allvarliga smittsamma djurssjukdomar genom…
Hållbar produktion och konsumtion av mat Hållbara livsmedelssystem är en het fråga. FN ska samla en Food Summit i oktober 2021. EU:s Green Deal och Farm to Fork vill öka hållbarheten i livsmedelsproduktionen. Man sätter…
Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om registrering, godkännande, spårbarhet, förflyttning, införsel samt export med avseende på djurhälsa Vi Konsumenter (VK) har beretts möjlighet att yttra sig över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter i…
Vi Konsumenter har alltid sett en förstärkt konsumentutbildning i grund- och gymnasieskolan som en konsumentpolitiskt avgörande åtgärd. VK har tillsammans med medlemsorganisationer i Sveriges Konsumenter 2018 i ”En stark och hållbar konsumentpolitik” formulerat ett krav…
Helgerna har passerat och det nya året tuffar på, med vintervitt på många håll – därav bilden. I morgon har Vi Konsumenters styrelse årets första möte, då riktlinjerna för våren ska dras upp. Vi återkommer,…
Vi önskar att alla får njuta av god mat och trevlig samvaro, trots alla begränsningar som Coronavirusets framfart innebär. Låt oss hoppas att 2021 blir ett fantastiskt år!
Hinner du inte engagera dig så mycket som du skulle vilja? Föreningen Vi Konsumenter gör det åt dig. Ge dig själv ett medlemskap i Vi Konsumenter. Eller ge bort ett medlemskap i gåva. Det är…
Den 24 november var det dags för vårt lyckade webbinarium med tema växtbaserad mat, planerat och arrangerat tillsammans med Världsnaturfonden WWF och Konsumentföreningen Stockholm. Tillsammans diskuterades frågor som: Hur ska vi som konsumenter välja vegetariska…
Dags för Vi Konsumenters nyhetsbrev för december! Läs om vårt lyckade webbinarium – vi återkommer med en mer detaljerad rapport – samt om vårt arbete i Jordbruksverkets referensgrupp, om det oförtrutna arbetet mot antibiotikaresistens och…
Vi Konsumenter har utsett Årets hållbarhetskock: Anders Johnsson, Slyteviken Kreativ Catering & Matstudio. Det meddelades i samband med det lyckade webbinariet med tema växtbaserad mat, som arrangerades tillsammans med Världsnaturfonden WWF och Konsumentföreningen Stockholm. Diplomet kommer…
Lindra isoleringen med Christinas läckra recept! Idag kl 16 är det dags för vårt höstliga seminarium, denna gång i samarbete med Konsumentföreningen Stockholm och Världsnaturfonden WWF. Som brukligt just nu är mötet i digital form….
Webbinarium – tema växtbaserad mat Välkommen att ta del av det spännande program som Vi Konsumenter arrangerar tillsammans med Världsnaturfonden WWF och Konsumentföreningen Stockholm! Tid: Tisdag den 24 november kl 16.00 – 17.30 Arrangörer: Vi…
Hur svensk är den svenska maten? Ekomatcentrum har låtit Gunnar Rundgren utreda hur stor andel av insatsmedlen till jordbruket som är importerade i ekologisk respektive konventionell produktion. Rapporten visar att det ekologiska jordbruket är mindre…
VK deltar i webbinarium: ”Hur svensk är svensk mat, egentligen?” Sverige är till stor del importberoende av något så grundläggande som livsmedel. Samtidigt vill konsumenterna i allt större utsträckning ha svenskproducerad mat. Men är alla…
För att vi ska klara att leva inom planetens gränser behöver betydligt fler människor äta betydligt mer mat som baseras på vegetabilier – och omställningen behöver gå mycket fortare än vad den gör idag! Vi…
Kemikalieappen är ett verktyg som hjälper dig att använda din lagliga rätt att veta om farliga kemikalier i prylar. Genom att skanna produkters streckkoder med Kemikalieappen kan du ta reda på om produkten innehåller farliga…
Seminarium kring växtbaserad mat 24 november kl 17.00 Vi Konsumenter ordnar tillsammans med Världsnaturfonden (WWF) och Konsumentföreningen Stockholm ett webinarium där vi granskar utbud, får avlyssna hur dagligvaruhandeln och industrin ser på frågan och hur…
Nu förstärks listan med kriterier för antibiotika och djurhållning som livsmedelsföretag kan ställa gentemot leverantörer vid inköp av kött, mejeriprodukter och sjömat. Axfoundation har utvecklat listan tillsammans med företag, akademi, myndigheter samt bransch- och civilsamhälles-…
En orolig sommar Corona-pandemin har inneburit stora begränsningar för många i samhället och en skrämmande hög dödlighet. Vi har haft en intensiv diskussion kring den svenska strategin mot spridning och bekämpning av Covid 19, men…
Jordbruksverket utarbetade hösten 2017 förslag till reviderade regler om djurskydd för grisar. Bakgrunden var en pilotstudie utförd av grisnäringen, som angav att en sänkning av avvänjningsåldern för smågrisar kunde vara ett sätt att höja produktiviteten…
De små gårdarna och livsmedelsproducenterna är allvarligt hotade och därmed också mosaiklandskapet, den gastronomiska och den biologiska mångfalden. Många lantbruk anses för små. För små för mejeriindustrin, för slakterierna och för grönsaksgrossisterna, som alla vill…
Branschen driver på för att minska kornas rätt till utevistelse och bete. Vi uppmanar Jordbruksverket, riksdag och regering att värna, och stärka, betesrätten. Det skriver representanter för sex djurskydds- och konsumentorganisationer. Vi Konsumenter, med ordförande Gunnela…
Konsekvensutredning för ett fåtal mindre ändringar i Jordbruksverkets djurskydds- och djurhälsopersonalsföreskrifter. Vi Konsumenter har inget att invända mot Jordbruksverkets förslag.
Årsmötet genomfördes digitalt och leddes av generalsekreterare Alexandra Davidsson, Medveten Konsumtion. Tekniken fungerade väl och vi tackar speciellt Sveriges Konsumenter, som lånade ut sin zoom-plattform. Årsmötet gav styrelsen ansvarsfrihet. En sammanfattning av verksamhetsberättelse har skickats…
Livsmedelsverket har omarbetat sina råd för mat inom sjukvården, som ska tjäna som grund för måltidsplaneringen. Vi konsumenter (VK) som i sin verksamhet prioriterar hållbar konsumtion och som också engagerat sig i kriterier för offentlig…
Bilagan innehåller kompletterande bestämmelser till Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2002:98) om förebyggande och bekämpning av epizootiska sjukdomar. Om nämnda föreskrifter innehåller bestämmelser som avviker från det som anges i dessa föreskrifter gäller bestämmelserna i den…
I samband med Vi Konsumenters samtal om växtbaserad mat den 19 november på Kungliga Skogs – och Lantbrukskademien presenterades årets hållbarhetskock Ulrika Brydling. Tyvärr kunde inte Ulrika närvara vid utdelningen, men kommer få diplomet senare….
Bakgrund Vi Konsumenter (VK) tog tag i frågan kring vår höga konsumtion av kött redan för åtta år sedan. Vi ordnade en workshop i november 2011. I april 2012 bjöd VK in såväl politiker som…
Bakgrund Vi Konsumenter (VK) tog tag i frågan kring vår höga konsumtion av kött redan för åtta år sedan. Vi ordnade en workshop i november 2011. I april 2012 bjöd VK in såväl politiker som…
Den vegetariska trenden ökat kraftig. Vi Konsumenter anser det viktigt att de växtbaserade alternativen är spårbara, säkra och produceras på ett hållbart sätt. Vi uppfattar att det saknas en offentlig debatt kring ursprung, produktionsmetoder, tillsatser…
Föreningen Vi Konsumenter (VK) har ombetts avge synpunkter på KRAV:s förslag till regler för KRAV-godkända djur vid övernattning på slakteri inför slakt. Frågeställningen har processats länge. Vi Konsumenter deltog i en workshop i maj 2016.
Vi Konsumenter tillfrågas för att presentera vilka mervärden som uppskattas i samband med mat. Förra året var det Kungliga Skogs – och Lantbrukskademien och senast 24 oktober var det SLU och SCAW (Swedish Center for…
Den 19 november kl 18.00 – 20.00 ordnar Vi Konsumenter (VK) ett öppet samtal kring växtbaserade livsmedel. VK har tidigt, redan 2011, tagit tag i frågan kring vår höga konsumtion av kött.. Vi har ordnat…
Måndagen den 1 juli bjöd Vi Konsumenter in till ett viktgt seminarium kring hur vi ska kunna undvika livsmedelsfusk. Seminariet ordnades i samarbete med Sveriges Konsumenter, Konsumentföreningen Stockholm och Djurskyddet Sverige. Seminariet var välbesökt och…
Slut på livsmedelsfusket – Hur kan spårbarheten och säkerheten öka? Kan blockkedjan vara svaret? Måndagen 1 juli kl 10.45 – 12.00 Campus Gotland, Cramérgatan 3, D 22 Vi Konsumenter i samarbete med Sveriges Konsumenter Konsumentföreningen…
Antibiotikaresistens en av våra viktiga ödesfrågor Trots tydliga uttalanden från WHO, FAO och EU ökar antibiotikaanvändningen och resistensen i många delar av världen. Uppsala Antibiotic Center ordnade en workshop den 8 maj. Den handlade om…
Sedan 1973 har vi i Sverige haft en regel, som säger att innan man bygger nytt eller om för djur, så ska ritningarna granskas och godkännas från djurskyddsynpunkt. Granskningen görs av länsstyrelsens byggexperter. Regeln som…
I bilagan finner du Elin Röös, SLU presentation på Vi Konsumenters årsmöte den 8 april
Årsmötet inleddes med ett seminarium där Elin Röös, SLU föreläste om hur vi ska kunna göra hållbara matval. Hon konstaterar att Rockströms planetens gränser ger en bra vägledning inom vilken ram den hållbara produktionen måste…
Den 8 april 2019 ordnas årsmöte i Vi Konsumenter på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien , Drottninggatan 95 B kl 18.00. kl 17 ordnas ett seminarium Framtidens hållbara mat – hur ska vi välja? Elin Röös,…
På Kungliga Vetenskapsakademien ordnades den 18 januari ett seminarium där EAT Lancet-rapporten Food, Planet, Health presenterades. Initiativtagare var Gunhild Stordalen tillsammans med Johan Rockström. Dessa initierade en bred studie kring hur vi kan uppnå en…
Vid Vi Konsumenters seminarium den 13 november 2018 presenterades årets hållbarhetskock Paul Svenson, Fotografiska. Paul kunde inte motta sitt diplom den dagen. Men den 4 januari överlämnade Gunnela Ståhle och Christina Möller diplomet till en…
Snart är det nyårsafton. Vi Konsumenter ser tillbaka på ett som tidigare händelserikt år 2018. Vid årsmötet i april föreläste frilansjournalisten Jenny Jewert om boken: Varning för mat. Jenny har uppmärksammats av tidningen Land Lantbruk,…
Kungliga Skogs – och Lantbruksakademin ordnade den 29 november ett seminarium kring mervärden på mat. Ett bra program med intressanta presentationer från bl a Axfood och ICA. Åsa Domeij redogjorde för Axfoods senaste konsumentstudie, där…
Det samlade djurskyddet och Vi Konsumenter var under hösten 2017 starkt kritiska till jordbruksverkets ändrade djurskyddsregler för gris. Man fick inget gehör för förslag till att ändra reglerna i mer djurvänlig riktning trots 100 000 namnunderskrifter…
Den 13 november ordnade Vi Konsumenter ett välbesökt seminarium kring digitaliseringen av handeln med mat. E-handeln med mat ökar internationellt och också i Sverige. Utvecklingen är oundviklig och har både möjligheter och risker för oss…
Nu är pogrammet färdigt och inbjudan finns till det spännande seminariet den 13 november För att förstå vilka trender som driver förändringen och vad som blir nästa steg i utvecklingen har Vi Konsumenter bjudit in…
I EUs finns miljontals lantbruksdjur som lever sina liv i burar. Mängder av värphöns i Europa finns i burar, som visseligen måste ha reden , sittpinnar och sandbad, men ändå innebär stora begränsningar i hönsens…
Vi Konsumenter har bjudit in några av de viktigaste och mest spännande aktörerna inom den digitala handeln med mat till ett seminarium kring digitaliseringen och framtidens dagligvaruhandel. En stor aktör från Storbritannien, ett ledande e-handelsföretag…
I en debattartikel i Aftonbladet 15 september har Vi Konsumenter, Sveriges Konsumenter, LRF och Sveriges Veterinärförbund kritiserat den dåvarande regeringen för att inte driva frågan tillräckligt stark kring möjlighetena för Sverige att även i fortsättningen…
Intresset var mycket stort för Vi Konsumenters seminarium i Almedalen den 2 juli. Man räknade till drygt 90 personer som lyssnade till när Madeleine van der Veer, WWF frågade ut Christina Nordin, GD Jordbruksverket, Annica…
Hur går det med livsmedelsstrategin – egentligen? Det hoppas vi får svar på – åtminstone delvis, på vårt seminarium i Almedalen den 2 juli. Vi är Vi Konsumenter, Sveriges Konsumenter, Världsnaturfonden WWF, World Animal Protection…
Den 29 maj presenterades den s k Swedres- Svarm-rapporten för 2017. Rapporten, som är den 18:e rapporten redovisar årligen förbrukningen av antibiotika till människor och djur i Sverige och resistensutvecklingen och är också underlag för…
Vi konsumenter tillsamman med Djurskyddet Sverige, Svenska Djurskyddsföreningen, Djurens Rätt och Compassion in World Farming uppvaktade Miljö – och Jordbruksutskottet den 3 maj. Roger Pettersson, World Animal Protection, som var initiativtagare, var tyvärr sjuk. Vi…
Vi Konsumenter höll sitt årsmöte den 17 april på Skogs – och Lantbruksakademien. Innan årsmötet hölls ett seminarium med Jenny Jewert som redaktör för boken ”Varning för mat”. Årsmötet var välbesökt och många frågor ställdes…
Vi Konsumenter tillsammans med det samlade svenska djurskyddet har i en debattartikel i Svenska Dagbladet argumenterat för att riksdagen ska anta förslag till ny djurskyddslag. Den gamla djurskyddslagen är från 1988. Alliansen tillsatte djurskyddsutredningen, som…
Regeringen har utsett Christina Nordin som ny generaldirektör för Jordbruksverket fr. o m den 16 april. Vi konsumenter bjöd in Christina Nordin till sitt seminarium den 14 november kring mindre men bättre kött (Christina i…
En väl besökt Korvfestival ägde rum på Nacka Strand 10 och 11 mars. Ett kort seminarium lett av Ulf Elfving hölls kring livsmedelsmärkning där Vi Konsumenter representerades av Gunnela Ståhle och Svenskt Kött av Elisabeth…
Näringsdepartementet bjöd den 20 februari in brett till s k sak-debatt kring EU:s jordbrukspolitik f r om 2020. Stödet till EUs jordbrukare beror på hur budgeten utvecklar sig efter Brexit. Som nettoinbetalare vill Sverige minska…
Den 17 januari uppvaktade Vi Konsumenter, Djurskyddet Sverige, Djurens Rätt och Compassion in World Farming landsbygdsminister Sven Erik Bucht. Organisationerna ville framföra sin oro över Jordbruksverkets agerande i djurskyddsfrågor. Djurskyddet Sverige och Djurens Rätt överlämnade…
Den 1 januari 2018 trädde den nya klimatlagen i kraft. Vi Konsumenter ingår i ett nätverk av organisationer som driver frågan kring att mäta och sätta mål för klimateffekterna av vår konsumtion det så kallade …
Styrelsen kan se bakåt på ett väldigt aktivt och spännande 2017. Om detta kommer vi berätta om i vårt nyhetsbrev i januari. Vi har beslutat att informera våra medlemmar mer kontinuerligt under nästa år och…
Jordbruksverket har beslutat om att ändra djurskyddsreglerna för tidpunkten när smågrisar får avvänjas. Dessa trädde i kraft 1 december 2017. Jordbruksverkets föreskriftsändring har mött skarp kritik från djurskydd – och konsumentorganisationer och djurskyddsforskare vid SLU,…
Vid Vi Konsumenters seminarium den 14 november på Kungliga Skogs – och Lantbruksakademien höll Gunnar Rundgren en inledande intressant föreläsning kring hållbarhet i lantbruket och djurens roll i detta. Hans artikel i frågan bifogas för…
Vid Vi Konsumenters seminarium den 14 november på Kungliga Skogs – och Lantbruksakademien delade Vi Konsumenters styrelse ut diplom till årets hållbarhetskock KC Wallberg. KC är restauratör på Gubbhyllan, Skansen och Biologiska muséet. Motiveringen lyder:…
Den 14 november ordnade Vi Konsumenter, Världsnaturfonden WWF och Djurskyddet Sverige ett seminarium: Mindre men bättre kött. Intresset var stort och vi räknade in över 60 anmälningar med en bred representation av producent – djurskydd…
Ordförande för Vi Konsumenter (VK) Gunnela Ståhle kommer tillsammans med tre djurskyddsorganisationer uppvakta GD Leif Dennerberg den 18 oktober med anledning av Jordbruksverkets hantering vid införande av ändringar i djurskyddsföreskrifterna. Svenska konsumenter rankar djurskydd som…
MINDRE MEN BÄTTRE KÖTT – men vilket kött ska vi välja? Ska vi kanske välja danskt griskött i fortsättningen? När: Tisdag den 14 november kl 17.00 – 19.00 Var: Kungliga Skogs – och Lantbruksakademien, Drottninggatan…
Vid sitt 10-års-jubileum 2014 utsåg Vi Konsumenter en hållbarhetskock. Det blev Johan Gottberg (se bilden), från restaurangen K-märkt i Garnisonen i Stockholm. Nu är det dags igen Vår belöningsmottagare är en kock med fokus på…
Jordbruksverket har JO-anmälts av Martin Ragnar och nu också av Djurskyddet Sverige. http://www.mynewsdesk.com/se/djurskyddetsverige/pressreleases/djurskyddet-sverige-jo-anmaeler-jordbruksverket-2165683 Djurskyddet Sverige hävdar att 1. Jordbruksverket väljer medvetet att sänka djurskyddsnivån. 2. Jordbruksverkets föreskriftsförslag vilar inte på vetenskaplig grund. 3. Djurskydds –…
Det har uppstått en engagerad debatt kring Jordbruksverkets förslag att sänka avvänjningsåldern för smågrisar i reviderade djurskyddsföreskrifter. Stark kritik har framförts mot bristande vetenskapligt underlag och att verket i all hast har drivit igenom ändrade…
Traditionellt samlas styrelsen hos ordförande Gunnela på Ingarö för strategidiskussion och planering i början av augusti. Vi värderade vad vi gjort hittills 2017 och känner oss ganska nöjda med våra aktiviteter. Vi har ju tappat…
Inom ramen för livsmedelsstrategin har regeringen uttalat att man inte vill sänka det svenska djurskyddet. I våras gick Jordbruksverket ut på remiss med ett förslag till nya djurskyddsföreskrifter för flera djurslag (se Vi Konsumenters yttrande…
Vi kommer tillbaka – var så säkra! Det var VK:s avskedsord till politikerna, som bjudits in till samtal kring livsmedelsstrategin i Almedalen. Det finns ett stort antal berättigade frågor som vi medborgare vill ha svar på….
Njut av sommarens bästa bär. Baka med de bästa bären, gör spröda pajer, mixa en enkel vinbärssmoothie i sommarvärmen eller en sötsyrlig sommarglass. Fyll skafferiet med några flaskor saft och läckra syltburkar. Vi vill önska…
Vi Konsumenter har yttrat sig över Jordbruksverkets förslag till nya djurskyddsföreskrifter för lantbrukets djur. Den tidigare föreskriften L 100 har delats upp på djurslag och samtidigt passade verket på att införa en del ändringar i…
Vi Konsumenter tillsammans med det samlade svenska djurskyddet har riktat en skrivelse till landsbygdsministern Sven- Erik Bucht, med tydliga budskap. Vi är kritiska till Jordbruksverkets förslag till nya djurskyddsföreskrifter, som innebär en sänkning av det…
Läs debattinlägget i länken. I en debattartikel i Svenska Dagbladet uppmanar Vi Konsumenter tillsammans med fjorton andra organisationer regeringen att inkludera konsumtionens effekt i de nationella klimatmålen. De importerade utsläppen av växthusgaser är större än samtliga utsläpp…
Vi Konsumenter har ett samarbete med Svenska Blå Stjärnan kring svensk mat. VK har presenterats i Blå Stjärnans tidning och Gunnela Ståhle har skrivit artiklar kring mat och matproduktion. Därför blev Gunnela inbjuden till jubileet…
Näringsdepartementet bjöd in till rundabordssamtal kring hur myndigheter, lantbruksnäringen och civila samhället ska bidra till ett bättre djurskydd inom EU. EU har på bl a svenskt initiativ bildat en plattform för djurvälfärd. För Vi Konsumenter…
Den 2 maj var Vi Konsumenter, Gunnela Ståhle och Jan Bertoft, Sveriges Konsumenter i utskottet för att ge sina synpunkter på livsmedelsstrategin. Detta var budskapet i anslutning till frågan om politikernas kontra konsumenternas ansvar: Många…
Den 19 april ordnade Vi Konsumenter sitt årsmöte på KSLA Kungliga Skogs – och Lantbruksakademien. Kristina Yngwe ( C ) vice ordförande i Miljö – och Jordbruksutskottet talade om Centerns syn på den svenska livsmedelsstrategin….
Sedan 70-talet finns ett system som kräver att en bonde som bygger nytt eller bygger om sitt djurstall måste pröva detta hos länsstyrelsen. Syftet är att se till stallet fyller gällande djurskýddslagstiftning. Detta finns som…
Många har haft synpunkter på den nya livsmedelsstrategin, som snart väntas klubbas igenom av riksdagen. Fyra experter; Matilda Ernkrans, Vi Konsumenters Gunnela Ståhle, Kristina Ossmark och Charlotte André möttes för att diskutera för- och nackdelar med…
På Vi Konsumenters årsmöte kommer riksdagsledamoten Kristina Yngwe prata på vårt seminarium kl 17.00 den 19 april på KSLA, Drottninggatan 95 B, Stockholm. Kristina är Centerpartiets talesperson i frågor kring landsbygd, jordbruk och livsmedel. Hon…
I ett nyhetsbrev som den ideella medlems- och konsumentföreningen Äkta Vara skickade ut i veckan, fanns en nyhet signerad nyhetsbrevets redaktör Ivar Nilsson. Vi Konsumenter tycker att nyheten är så intressant att vi vidarebefordrar den:…
På Vi Konsumenters årsmöte kommer riksdagsledamoten Kristina Yngwe prata på vårt seminarium kl 17.00 den 19 april på KSLA, Drottninggatan 95 B, Stockholm. Kristina är Centerpartiets talesperson i frågor kring landsbygd, jordbruk och livsmedel. Hon…
Många åtgärder i regeringens handlingsplan för livsmedelsstrategin hamnar på Jordbruksverket. Statens jordbruksverk har som förvaltningsmyndighet inom jordbruksområdet, fiskeområdet och därtill knuten landsbygdsutveckling till uppgift att arbeta för en hållbar utveckling, ett gott djurskydd, ett dynamiskt och…
Sedan landsbygdsministern Sven- Erik Bucht presenterat regeringen proposition, har han också presenterat regeringens handlingsplan och åtgärdspaket riktat till myndigheterna den 7 februari tillsammans med statsministern och miljöministern i Lidköping . Det mest konkreta är målen för…
Jordbruksverket har sett över sina former för samråd och dialog med berörda intressenter i samhället. Föreningen Vi Konsumenter (VK) har beretts tillfälle att avge synpunkter på Jordbruksverkets förslag. VK har tidigare deltagit i Jordbruksverkets djurskyddsråd…
Det var en del av budskapet som betonades av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i hans presentation av regeringens proposition kring livsmedelsstrategin på en pressmöte i Rosenbad. I det strategiska dokumentet står också att det är konsumenternas…
Svensk Fågel har gjort en studie över kycklingspetten i deli-disken i matbutikerna. Personalen är dåligt uppdaterad och i många fall är kycklingspetten gjorda på importerad kyckling, utan att detta anges. Läs pressmeddelandet i bilagan ”Livsmedelsbutikerna…
Regeringen har efter långa förhandlingar med övriga partier enats om målen för en ökad svensk livsmedelsproduktion. Målen har formulerats inom tre områden; regler och villkor, konsument och marknad och kunskap och innovation. Det är tre…
Här syns Vi Konsumenters styrelse 2016. Från vänster Linda Cederlund, Kerstin Källander, Inger Helgesson, Ordf. Gunnela Ståhle, Sekr. Christina Möller samt Daniel Torstensson. Lars Nilsson, adjungerad kassör, saknas tyvärr på bilden. Vill du veta mer om styrelsens medlemmar? Läs mer här.
Styrelsen gläder sig över att enkäten till våra medlemmar visar på stöd för våra prioriteringar och att medlemmarna tycker att vi når ut med vårt budskap. 75% har gett betyg mellan 7 och 10 poäng…
Idag har Vi Konsumenter publicerat en debattartikel i Svenska Dagbladet, om problemet att ingen är ansvarig för att vi har tillräckligt med elproduktion långsiktigt i Sverige. Detta skapar risker för konsumenter genom att elpriset kan…
Vi Konsumenter önskar sina medlemmar – och alla andra gynnare – en skön, fridfull jul och ett enastående 2017!
I oktober presenterade konsumentministern Per Bolund regeringens strategi för hållbar konsumtion. Hundra intresserade lyssnade på Rosenbad. Det är lovvärt att regeringen just fokuserar på konsumtionen. I hållbarhetsstrategin finns ökade satsningar på Konsumentverket. Men civila samhället…
I oktober genomfördes en medlemsenkät. Vi kommer inom kort lägga upp resultatet på hemsidan. Men innan dess vill vi passa på att önska en härlig och god Lucia.
Vi Konsumenters seminarium 14 november 2016 Närmare 60 personer fick lyssna till intressanta presentationer. Seminariet gav en aktuell men kanske inte heltäckande bild kring märkningsfrågorna på mat. Ursprungsmärkning, miljömärkning, EMV (egna märkesvaror), produktmärkning – vad…
Vi Konsumenters seminarium om livsmedelsmärkning blev väldigt lyckat! Förhandsintresset var stort, flera fick ställa sig i kö för att få plats. Efteråt blev det som vanligt läckra smårätter, denna gång en ljuvlig kantarellsoppa, små delikata…
Ursprungsmärkning, miljömärkning, EMV (egna märkesvaror), produktmärkning – vad betyder dessa för oss konsumenter, för planeten, för ekosystemen och för djuren? Många konsumenter vill göra informerade val och genom sina val göra gott. Vad ligger bakom…
I veckan har Vi Konsumenter begärt att få redovisad den tillsyn som Energimarknadsinspektionen, Post- och telestyrelsen samt Transportstyrelsen genomför under 2016. Vi hoppas detta kommer att skapa större drivkrafter hos tillsynsmyndigheterna att prioritera upp sitt uppdrag…
I veckan var det dags för Vi Konsumenters styrelse att träffas för att planera. Vi – Gunnela, Christina, Kerstin, Daniel, Linda och Inger – samlades på det sommarfagra Cirkusberget, Gunnelas sommarviste, och hade härliga, engagerade…
DEBATT För att Sverige ska få en hållbar livsmedelsstrategi krävs det att politikerna tar sitt ansvar. Att lämna över ansvaret att säkerställa en matproduktion som skyddar människor djur och miljö till marknaden duger inte, skriver bland…
På tisdagen i Almedalsveckan ordnade Vi Konsumenter sitt seminarium: ”En svensk livsmedelsstrategi – så vill vi ha det!”. Seminariet är ett gott exempel på hur VK kan ta en aktiv roll med att driva angelägna…
Seminarium i Almedalen Tid: Tisdag den 5 juli 2016 kl 16.00 – 17.00 Plats: Uppsala Universitet Campus Gotland, Cramergatan 3, E35 Vi Konsumenter anordnar ett seminarium tillsammans med Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, World Animal…
Sverige har framgångsrikt tillsammans med Danmark, Holland och Tyskland drivit frågor kring förbättrat djurskydd inom EU. I december 2014 undertecknades en deklaration, som uppmanade EU-kommissionen att inrätta en EU-plattform för djurvälfärd för intressenter och ansvariga…
Almedalen – nu är det dags igen! Den 5 juli ordnar Vi Konsumenter ett seminarium kring den svenska livsmedelsstrategin. Seminariet ordnas i samarbete med Sveriges Konsumenter, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF, World Animal Protection och Djurskyddet Sverige….
Vi Konsumenters nya styrelse har nu haft sitt första möte sedan årsmötet. På bilden ses Gunnela Ståhle, Kerstin Källander, Daniel Torstensson, Christina Möller och Inger Helgesson. Linda Cederlund saknas på bilden, vi återkommer med en…
Företrädare för miljö, djur och konsumentorganisationer går nu ihop i ett gemensamt upprop i ett öppet brev, då vi är djupt oroade över att regeringen håller på att ta fram en livsmedelsstrategi som kommer att lämna…
Vi Konsumenters årsmöte onsdagen 20 april inleddes med ett föredrag av Annica Sohlström, tf generaldirektör för Livsmedelsverket. Hon berättade om Livsmedelsverkets arbete om att arbeta för säker mat och bra dricksvatten, att informationen om maten…
Årsmöte onsdagen den 20 april 2016 Vi börjar med ett seminarium kl. 17.00. Annica Sohlström, tf generaldirektör för Livsmedelsverket, talar om aktuella livsmedelsfrågor. Kl. 18.00 startar årsmötet och efter detta går vi ned till de…
Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, skrev för en tid sedan en debattartikel som vi vill delge våra läsare. Hon fick både medhåll och mothugg från andra debattörer, se länkarna – nu också slutrepliken – nedan….
VK önskar alla gynnare en riktigt trevlig påskhelg! Vill du engagera dig, bidra med kunskap eller stödja oss? Hjärtligt välkommen som medlem i Vi Konsumenter! Betala 200 kr på plusgiro 41 80 03 – 0….
I dag den 15 mars är det den internationella konsumentdagen. Den internationella konsumentorganisationen Consumers International har beslutat att medlemsorganisationerna ska ägna dagen åt att verka för en minskad användning av antibiotika till djur. Vi Konsumenter…
Välkommen på ett panelsamtal om nya EU-regler för djurhälsa och djurläkemedel fredagen den 11 mars i Europahuset. Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle medverkar i panelen. I dagarna har beslutfattarna i EU kommit överens om nya regler…
20 organisationer: Utsläppen från utrikes flygresor och köttimport måste minska Vi Konsumenter är del av klimatmålsininitiativet och har undertecknat följande ställningstagande: ”Vi vill att Sverige ska ta hänsyn till landets hela klimatpåverkan och lägga till ett nytt…
Landsbygdsminister Sven-Erik Buchts uttalande i P1:s program Matens pris i måndags väckte berättigat uppseende. Samma dag skrev f d riksdagsledamoten för Liberalerna Carl B Hamilton en debattartikel i DN med rubriken ”Gör upp med den…
En strategi för hållbar konsumtion Seminarium den 2 februari 2016, Finansdepartementet Regeringen avser att lägga en strategi för hållbar konsumtion. Den 2 februari bjöd konsumentminister Per Bolund in till ett seminarium med det civila samhället…
Importerat kalvkött från djur som fått stora mängder antibiotika under uppfödningen serveras fortfarande på restauranger, trots att de stora svenska matkedjorna slutat sälja kalv från bland annat Holland och Tyskland. Gunnela Ståhle, ordförande i Vi…
Den 19 januari ordnade Jordbruksverket sin nionde djurskyddskonferens. Djurskydd är viktigt för många svenska konsumenter. Det visar många konsumentstudier. Ett av nyckelorden i den avslutande debatten blev tillit. Ska svenska konsumenter känna tillit för svenska…
Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle utnämndes under oktober 2015 till hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Årets hedersdoktorer föreläste på SLU i Ultuna den 2 oktober. Gunnela Ståhle talade under rubriken…
Vi har redan börjat planera nästa års begivenheter och återkommer med nya friska krafter 2016. Väl mött då!
Västra Götaland-regionen och länsstyrelsen Västra Götaland har under hösten arbetat med ett projekt kring hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Syftet var bl a att aktörer i hela livsmedelskedjan skulle mötas. Den 10 september ordnades…
Arbetet med att formulera en svensk livsmedelstrategi pågår för fullt inom Näringsdepartementet. Till arbetet är kopplat en dialoggrupp med representanter för produktion, handel, industri men också konsumentorganisationer, miljö och djurskydd. Vi Konsumenter har initierat och…
Den 16 oktober inbjöd Ekomatsforum till sin årliga utdelning av diplom till offentliga upphandlare som lyckats väl med att upphandla ekologisk mat. Stjärnkocken Paul Svensson höll en spännande föreläsning och delade ut diplomen. Vinnare blev…
Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle har, som vi har tidigare nämnt, utnämnts till hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Föreläsningar av årets hedersdoktorer hölls fredag den 2 oktober på SLU i…
I början av juni presenterade ett antal organisationer ett initiativ för att införa ett mål för att minska växthusgasutsläppen som inte bara omfattar den inhemska produktionen utan också omfattar vår totala konsumtion. Det innebär att…
Växjö MAT2015 är ett ambitiöst arrangemang kring mat och livsmedelsproduktion. I år var Växjö dessutom matlandshuvudstad. Det ordnas seminarier, kocktävlingar och det fanns en stor matmarknad med mathantverk och regionala produkter. Vi Konsumenter blev tidigt…
Västra Götaland och länsstyrelsen bjöd in till Runda bordssamtal i Göteborg den 10 september kring hur konsumenter och producenter kan mötas. Syftet var att diskutera hur vi tillsammans kan bidra till hållbar konsumtion och utveckla livsmedelssektorn…
Vi Konsumenters styrelse har haft en planeringsdag på Ingarö och är fulla av energi inför höstens aktiviteter. Här kommer ett axplock av det vi kommer att sysselsätta oss med: VK har initierat en referensgrupp för livsmedelsstrategin…
Gröna Bilister driver frågan kring drivmedelskonsumenternas rätt att få information om ursprung. Det handlar om att informera om ursprungsland och utvinningssätt. Det finns två utvinningsmetoder som är särskilt ifrågasatta och kritiska från klimatsynpunkt ”fracking” och utvinning…
Vi Konsumenter arrangerade tillsammans med Djurskyddet Sverige och World Animal Protection ett välbesökt seminarium i Almedalen den 1 juli 2015. Intresset var stort och seminarielokalen var mer än full. Temat var Svensk livsmedelsstrategi med omtanke om människor,…
Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle har utnämnts till hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Doktorspromotion vid SLU lördagen den 3 oktober 2015. SLU motiverar Gunnelas utnämning med följande ord: Gunnela Ståhle, agronom, samhällsdebattör…
www.gp.se/nyheter/debatt/ Värna det svenska djurskyddet Livsmedelsstrategin måste prioritera omtanke om människor, djur och natur. Svenska köttkonsumenter har visat sig villiga att betala mer för bättre djuromsorg, skriver bland andra Gunnela Ståhle, Vi Konsumenter. Konkurrenskraftutredningen (SOU…
Slutbetänkande av Konkurrenskraftutredningen, SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks –och trädgårdsnäring Föreningen Vi Konsumenter (VK) representerar aktiva och engagerade konsumenter. Föreningen har sedan flera år prioriterat aktiviteter inom området hållbar…
Den 21 juni går remisstiden ut för att ge synpunkter på Konkurrenskraftutredningen SOU 2015:15. På listan över remissinstanser finns 137 stycken organisationer och företag. Djurskyddet bjöds inte in av Näringsdepartementet, varken till panelen vid introduktionen…
Föreningen Vi Konsumenter (VK) har sedan flera år prioriterat frågor kring antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens. VK representerar också Sveriges Konsumenter i STRAMA VL:s referensgrupp. Förra regeringen gav Jordbruksverket i uppdrag att möjliggöra villkorad läkemedelsanvändning i mjölkproduktionen…
En livsmedelsstrategi med omtanke om människor, djur och natur Datum och tid: 1 juli, kl 08.00-10.00 Plats: Björkanderska, Skeppsbron 24, Högskolan hus F, Sal F14. Frukostmacka och kaffe serveras från kl 07.45.
Styrelsen har utformat ett förslag till yttrande och välkomnar synpunkter. Remisstiden går ut den 21 juni. Synpunkter senast 15 juni till Gunnela Ståhle på gunnela.stahle@vikonsumenter.org.
Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle har blivit inbjuden till att vara gästbloggare på Näringsbloggen, en blogg som drivs av Näringsdepartementet i syfte att informera om arbetet med att ta fram en livsmedelsstrategi. Näringsdepartementet bjuder också in gästbloggare från…
Det är nu dags att den ökande medvetenheten om hela vår klimatpåverkan översätts i konkreta mål och åtgärder. Idag lanseras Klimatmålsinitiativet, en uppmaning från Vi Konsumenter och 20 andra organisationer till riksdagens partier och ledamöter…
Vi Konsumenter har arbetat med minskad köttkonsumtion sedan 2011. Vi har haft seminarier, samtal och debattartiklar. Köttguiden, som skapades av Elin Röös, SLU, har varit ett hjälpmedel i detta arbete. Förra året övertogs Köttguiden av…
Den 21 april hade föreningen Vi Konsumenter sitt årsmöte på KSLA. Vi tackar KSLA för att vi fick vistas i de fina lokalerna! Anna Richert, Världsnaturfonden/WWF, berättade om WWF:s arbete med att minska våra ekologiska…
Välkommen till årsmöte! Tid: Tisdagen den 21 april kl 17.00 – 20.00 Plats: Kungliga Skogs – och Lantbruksakademin, Drottninggatan 95 B, Stockholm Vi börjar med att lyssna på Anna Richert, WWF/Världsnaturfonden, som arbetar med WWF:s…
Årsmöteskallelse 2015 Dagordning årsmöte 2015 Verksamhetsplan 2015 Budget 2015 Verksamhetsberättelse 2014 Stadgar Förslag Årsmöte 2015 Bokslut 2014 Valberedning 2015
Den 5 mars gick startskottet för arbetet med en svensk livsmedelsstrategi på Nalen i Stockholm. Närmare 300 person var där och representerade stora delar av livsmedelskedjan. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht inledde med en kraftfull markering av Sveriges…
Vi Konsumenter har haft minskad köttkonsumtion som fokusområde i flera år. ”Mindre men bättre kött” är budskapet som vi skickat tillsammans med samarbetspartner. Starten var en workshop redan i november 2011. Debatten kring grisars välfärd…
Vår energiska ordförande Gunnela Ståhle medverkade den 24 feb i Gomorron Sverige tillsammans med Mats Sjöquist, föreståndare Nationellt Centrum för djurvälfärd. Svensk djurproduktion är i kris och det gäller för oss svenska konsumenter att värna vår…
Välkomna med motioner till Vi konsumenters årsmöte. Sista dag för inlämnande är 24 mars. Vi vill också påminna om årsmötet som äger rum den 21 april på Kungliga Skogs – och Lantbruksakademin, Drottninggatan 95 B,…
Om beteskravet för kor tas bort försvinner också många konsumenters motiv för att köpa svensk mjölk, skriver i Sydsvenskan sju forskare och organisationsföreträdare, däribland Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle. Den 12 februari gick riksdagsledamoten Magnus…
Antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner, Förslag till myndighetsövergripande handlingsplan Socialstyrelsen har i samverkan med Jordbruksverket och i samarbete med ett antal berörda myndigheter utformat en tvärsektoriell handlingsplan. Planen omfattar sex målområden och kompletteras med en kommunikationsstrategi,…
Socialstyrelsen har i samverkan med Jordbruksverket och i samarbete med ett antal berörda myndigheter utformat en tvärsektoriell handlingsplan. Planen omfattar sex målområden och kompletteras med en kommunikationsstrategi, som inte omfattas av remissen. Föreningen Vi Konsumenter…
Anmälningslista Vi Konsumenters Jubileumsseminarium 12 november 2014 Deltagare: Jenny Lundström, Svenska Djurhälsovården Mårten Carlsson, KSLA Marianne Nilson, Stockholms Universitet Christina Greko, SVA Louise Valentin, Framtidsprojektet KSLA Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm Anna Richert,…
Vi Konsumenters jubileumsseminarium, 12 november 2014 Hållbar konsumtion- hur når vi dit? Vi Konsumenter (VK) kunde glädja sig åt stort och engagerat deltagande vid sitt jubileumsseminarium 12 november på KSLA. Auditoriet representerade akademin, departement, myndigheter,…
Vilket jubileumsår! Hjälp oss fortsätta arbeta med viktiga konsumentfrågor Föreningen Vi Konsumenter (VK) kan se tillbaka på sista halvåret 2014 med tillfredsställelse. Vi har bidragit till att våra högprioriterade frågor minskad köttkonsumtion och åtgärder som…
Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, utsåg den 11 november Christina Möller till hedersledamot. Beslutet följdes av en varm applåd. Christina har en lång karriär i KSLA. Hon har bl a varit ordförande i kommittén för…
Initiativet att sänka ordinarie priser på kött är en, av flera delar, i Coops arbete med att förbättra kundernas upplevelse av Coop som prisvärt. Vi vill ge våra kunder bättre mat för pengarna. Vi vill…
Tisdagen den 25 november riktade föreningen Vi Konsumenter ett brev till VD och marknadsansvarig för COOP, med ifrågasättande av COOP: s marknadsföring av kött. Att på stortavlor kommunicera ”Nu har vi alltid bra pris på…
Vi Konsumenters värderingar kring livsmedel Antagna av styrelsen 2013 Bakgrund. Livsmedel är viktiga produkter som berör alla konsumenter varje dag. Livsmedel – är medel för att upprätthålla livet och som vi tillför vår kropp. Kostens sammansättning…
Den 18 november var det den internationella antibiotikadagen. För tredje året i rad hölls ett Antibiotikaforum anordnat av Socialstyrelsen och Jordbruksverket med ett stort antal deltagare. VK:s presenterade aktiviteter bl a våra två seminarier i…
Vi Konsumenter kunde glädja sig åt stort och engagerat deltagande vid sitt jubileumsseminarium 12 november på KSLA. Att göra saker tillsammans leder ofta till resultat kan vara en sammanfattning av seminariet. Efter en kort introduktion…
Johan Gottberg på Restaurang K-märkt i Garnisonen, Stockholm, får Vi Konsumenters diplom som Årets Hållbarhets-kock 2014. Restaurangen har en tydlig hållbarhetsprofil med lokala råvaror. Menyn ändras dagligen och styrs av de råvaror man kan få tag i. Tar en rätt…
Onsdagen 12 november har föreningen sitt jubileumsseminarium med temat Hållbar konsumtion – hur når vi dit? De senaste åren har vi på medlemmarnas uppdrag fokuserat på hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. Vi har koncentrerat oss på…
Det finns ett viktigt samband mellan svenskt djurskydd, friska djur och antibiotikaanvändning. Sverige har EU:s lägsta antibiotikaförbrukning per kilo kött. När den nya landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) ska forma en svensk livsmedelsstrategi är det oerhört…
”Vi kan höja standarden för djurvälfärd och prioritera en än större andel ekologiska livsmedel. Politiker på alla nivåer måste dock tydligt signalera att det är denna riktning vi vill se”, skriver World Animal Protection Sverige,…
För närvarande pågår förhandlingar mellan EU och USA om ett frihandels – och investeringsavtal (TTIP). Ett motsvarande har förhandlats mellan EU och Kanada. Den 17 oktober ordnade Europa-parlamentet ett seminarium kring TTIP i Europahuset i…
Åke Rutegård och Martin Wierup påstår i ett inlägg på DN Debatt den 12 oktober 2014 att de svenska reglerna för djurvälfärd inte baseras på fakta och riskvärdering. Men de har fel i sak, replikerar 17…
Tillsammans med Torsten Jakobsson, vd Sveriges Veterinärförbund Sten-Olof Dimander, vd Svenska Djurhälsovården Maria Donis, vd Branschorganisationen Svensk Fågel Maria Forshufvud, vd Branschorganisationen Svenskt kött säger Vi Konsumenter, genom ordförande Gunnela Ståhle NEJ till antibiotika och…
Nu skickar vi ut inbjudan till Jubileumsseminarium till alla medlemmar i Vi Konsumenter. Seminariet kommer att hållas den 12 november 2014 på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin, Stockholm. Program -Seminarium: Personliga tankar kring hållbarhet med olika…
2014-09-03 Till: Styrelsen för Sveriges Konsumenter Förslag till livsmedelsstrategi Föreningen Vi Konsumenter (VK) anser att det är mycket positivt att Sveriges Konsumenter format ett förslag till livmedelsstrategi. VK motionerade i frågan…
Vilken kock skulle du vilja nominera till Årets Hållbarhets-Kock 2014? Vi Konsumenters arbete har på våra medlemmars uppdrag fokuserat kring livsmedelsfrågor och hållbarhetsaspekter. Det finns många kockar som arbetar på såväl kända som mindre kända…
I år, 2014, är det 10 år sedan den ideella föreningen Vi Konsumenter bildades. Det vill vi fira genom att hålla ett seminarium kring temat hållbar konsumtion den 12 november 2014. Platsen blir KSLA (Kungliga…
Föreningen Vi Konsumenter har beretts möjlighet att avge synpunkter på Jordbruksverkets rapport: Beteskravets effekter på lönsamheten i mjölkföretagen 2014:16. Med hänvisning till det unika svenska beteskravet blir ursprungsmärkning av mjölkprodukter från konsumentsynpunkt därmed en avgörande fråga…
Synpunkter på Jordbruksverkets rapport: Beteskravets effekter på lönsamheten i mjölkföretagen 2014:16 2014-08-21 Jordbruksverket att: Marie Törnquist Synpunkter på Jordbruksverkets rapport: Beteskravets effekter på lönsamheten i mjölkföretagen 2014:16 Föreningen Vi Konsumenter (VK)…
På onsdagen den 2 juli anordnade Vi Konsumenter och Svenska Djurhälsovården ett välbesökt seminarium kring hur vi kan påverka förbrukningen av antibiotika till djur genom våra val av livsmedel. Frågorna kring antibiotikaresistens har fått stor…
Vi Konsumenter har skickar ut ett nyhetsbrev där vi informerar om vårens arbete. Om du inte fått nyhetsbrevet, skicka då ditt namn och din e-postadress till gunilla.blixt@vikonsumenter.org, så får vi korrigera det i utskickslistan. Här…
Den 10-11 juni 2014 hölls årets matlandetkonferens i matlandethuvudstaden Jokkmokk. Årets tema var smak, och arrangörerna bjöd på två spännande dagar med fokus på samisk mat och olika aspekter på smak och upplevelser. I kåtor intill…
Vi Konsumenter och Svenska Djurhälsovården önskar välkommen till vårt gemensamma seminarium under politikerveckan i Almedalen! ”Ditt antibiotikaavtryck-ditt val av kött och betydelsen för utveckling av antibiotikaresistens” Tid: Onsdag 2 juli 2014, kl 10.30-12.30 Plats: Sal F14,…
Nu finns en ny webbplats, där lärare kostnadsfritt kan hämta material till undervisningen. Sidan heter Consumer Classroom, men texten är på svenska. Materialet är främst tänkt för undervisning i hem- och konsumentkunskap, men passar även…
Sverige behöver en nationell matstrategi. Så lyder rubriken på debattartikeln som finns i dagen (27 maj 2014) GP. En av undertecknarna är Vi Konsumenter. »Debattartikeln på GP:s hemsida Här kan du läsa texten till debattinlägget:…
TTIP är en förkortning för Transatlantic Trade and Investment Partnership och kallas oftast ”Handelsavtalet mellan EU och USA”. Nu har BEUC presenterat sitt policydokument kring TTIP, handelsavtalet mellan EU och USA. Det finns att läsa…
Den 20 maj 2014 samlade Vi Konsumenter undertecknarna till debattartikeln Minskad köttkonsumtion – allas ansvar (SvD s Brännpunkt 11 februari) till ett samtal kring hur vi tillsammans gå vidare med hållbar livsmedelskonsumtion. »Minskad köttkonsumtion allas…
Det är mycket debatt kring djurskydd och antibiotikaresistens just nu. Vill du ha bra fakta kring svenskt kött kan du gå in på Svenska djurhälsovårdens hemsida www.svdhv.org och ladda ner en broschyr Sjysst kött. Svenska…
Föreningen Vi Konsumenter är undertecknare av två aktuella debattartiklar. Världsnaturfonden WWF har sedan tre år ett projekt Live Well, som syftar till att påverka livsmedelskonsumtionen mot bättre hälsa och ökad hållbarhet. Projektet har drivits med…
Läs om årsmötet under fliken årsmöte och se på bilderna
Den 25 maj är det val till EU-parlamentet. Det är viktigt med ett högt valdeltagande, eftersom de flesta beslut som tas inom EU påverkar vår vardag som konsumenter. För att du enkelt ska kunna uppdatera…
Varmt välkommen till utfrågning om konsumentfrågorna i EU-valet. EU-valet och din vardag. Så vill parlamentarikerna företräda Sveriges nio miljoner konsumenter. Seminariet äger rum den 7 april klockan 14.30-16.00 (kaffe från 14.00) på Europahuset, Regeringsgatan 65 i…
Tisdagen den 8 april kl 17. 00 har Vi Konsumenter årsmöte på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin , Drottninggatan 95 B. Vi inleder årsmötet med ett seminarium med forskaren på Lantbruksuniversitet Ceciia Mark – Herbert. Cecilia ska prata…
De flesta experter är eniga, en minskad köttkonsumtion skulle bidra positivt till miljö och klimat. Men det är nödvändigt att agera nu, och vi måste agera kraftfullt. Ett antal organisationer, däribland Vi Konsumenter, har samlats…
Vårt arbete kring hållbar livsmedelskonsumtion och produktion har skapat efterfrågan på vår medverkan i flera sammanhang. Gunnela Ståhle har pratat inför representanter för mejeriföreningarna i regi av LRF Mjölk den 3 december. Världsnaturfonden WWF har…
Den 18 november var det antibiotikadagen. Sedan några år tillbaka samlar de ansvariga myndigheterna i första hand Socialstyrelsen och Jordbruksverket, till en heldagskonferens kring den viktiga frågan antibiotikaresistens. Gunnela Ståhle representerade Vi Konsumenter. ”Sverige är…
Livsmedelsverket har sedan länge rekomenderat att man ska tillaga kyckling till minst 70 grader och se till att inte använda samma skärbräda eller kniv till rå kyckling och exemplvis råa grönsaker. Det rådet är fortfarande…
”Äntligen” utropade Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle när Louise Ungerth fick ta emot 2013 års Blåslampa vid en ceremoni i Bryggarsalen, Stockholm, den 17 oktober. Blåslampan, Sveriges enda konsumentpris, går till en person, organisation eller…
I går presenterades den senaste rapporten från EMA (europeiska läkemedelsmyndigheten) över försäljningen av antibiotika till djur 2011. Rapporten omfattar livsmedelsproducerande djur och hästar i 25 länder, EU samt Norge och Island. Lägst förbrukning räknat som…
Gå på Blåslampan utan kostnad Vi Konsumenter har 2 platser på Blåslampan som medlemmar i föreningen kan nyttja. Först till kvarn! Läs mer! »Blåslampan
Kommissionen utarbetar en genomförandeakt för tillämpning av ursprungsmärkning av kött i anslutning till förordningen om information till konsumenterna 1169/2011. Föreningen Vi Konsumenter (VK) som har engagerat sig i frågor kring konsumentinformation och djurskydd vill framföra…
Stefan Attefall (KD) och Annie Lööf (C) har meddelat att stödet till den offentliga upphandlingen ska samlas i Konkurrensverket. Idag är detta uppdelat på flera organ och myndigheter. Miljöstyrningsrådet har en viktig rådgivande roll för…
Förslaget om ny djurhälsoförordning är en del av ett stort paket från DG SANCO. Förordningen om offentlig kontroll (9464/13 COM (2013 265) omfattar kontroll och annan offentlig verksamhet inom ett stort antal områden som…
Kom och var med! Uppdatera dig på ämnet integritet vid årets seminarium. Se vem som är vinnaren av konsumentpriset Blåslampan 2013, och får ta emot priset ur konsumentminister Birgitta Ohlssons hand. När: Torsdag 17 oktober 2013,…
”Vi borde tala om antibiotika- avtryck lika väl som vi pratar om ekologiska avtryck av vår matkonsumtion” sa Gunnela Ståhle på Vi Konsumenters och Svenska Djurhälsovården frukostseminarium i Almedalen. Det finns stora skillnader mellan hur…
Presentationen som hölls på köttseminariet den 18 februari 2013. »VKpresentationSKsKöttseminarium18febr2013
Vi Konsumenter och Svenska Djurhälsovården bjuder in till ett gemensamt seminarium i Almedalen. Antibiotikaresistens är ett växande folkhälsoproblem. I många länder används mer antibiotika inom djurhållningen än i sjukvården, men i Sverige är situationen den omvända….
Tolv medlemsorganisationer inklusive Vi Konsumenter har skrivit under en debattartikel som idag fredagen den 24 maj publiceras i tidningen Fri Köpenskap Berätta vad det är i maten – all mat! Varför ska salamin i charkdisken…
Antibiotikaresistens är ett växande folkhälsoproblem. I många länder används mer antibiotika inom djurhållningen än i sjukvården. I Sverige är situationen tvärtom. Vilka åtgärder krävs för att omvärlden ska nå den svenska nivån? Vilken roll spelar…
Med anledning av senaste tidens skandaler kring livsmedel och den nya EU-förordningen kring märkning och information till konsumenterna om livsmedel, driver Sveriges Konumenter tillsammans med sina medlemsorganisationer en utåtriktad kampanj: Vad är det i maten…
Årsmötet samlade 14 personer, vilket är mer än 15 % av Vi Konsumenters medlemmar. Vi fick lyssna till Jens Linder, kock och känd skribent kring mat i Dagens Nyheter och andra mattidningar. Jens anser att…
Föreningen Vi Konsumenter (VK) har sedan flera år varit inbjudna till de möten och nätverk som finns kring hur man ska verka för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens STRAMA. Det gäller antibiotikaresistens hos såväl djur…
I början av mars överlämnade Anders Wijkman över Upphandlingsutredningens slutbetänkande ”Goda affärer – en strategi för hållbar offentlig upphandling” till upphandlingsminister Stefan Attefall. Vi Konsumenter har varit engagerad i offentlig upphandling och haft den offentliga…
Motion till Sveriges Konsumenters årsmöte den 25 april 2013 En livsmedelsstrategi för svenska konsumenter Föreningen Vi Konsumenter yrkar på att Sveriges Konsumenter formulerar en tydlig långsiktigt livsmedelsstrategi. Strategin bör omfatta aspekter kring – Hälsa och…
Vi konsumenter, organisationsnummer 802428-0680 Årsredovisning år 2012. Styrelsen för Vi konsumenter får härmed avge årsredovisning för år 2012. Förvaltningsberättelse Vi konsumenter är en fristående, partipolitiskt och religiöst obunden förening vars ändamål är att samla…
Hälsingestintan har startat ett upprop med anledning av senare tids matskandaler. Man vill främja ärlig mat, lokala producenter nej till fusk och tillsatser. Man ställer krav på vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Om du känner för…
Föreningen Vi Konsumenter har blivit invald att delta i Jordbruksverkets samrådsorgan för konsumentfrågor. Jordbruksverket ska inte bara verka för att stärka svenskt jordbruks konkurrenskraft utan också medverka till konsumentnytta. Frågor som behandlas i rådet kan…
INBJUDAN TILL ÅRSMÖTE I VI KONSUMENTER Tid: Måndagen den 15 april 2013 17.00 – 19.00 Plats: Sveriges Konsumenters lokaler Hornsgatan 172, plan 7 Stockholm (T-bana Hornstull) Nya mattrender Innan årsmötet bjuder vi på…
Seminariet var väbesökt och uppmärksammat av media. Medias tolkning var att rapporten i första hand föreslog en köttskatt. Det var inte huvudbudskapet från Jordbruksverket. Budskapet var snarare att vi måste minska köttkonsumtionen och att hållbar köttkonsumtion…
Vi Konsumenters medlemmar önskas en god fortsättning på det nya året Årsmöte med DN:s kock och matskribent Jens Linder Måndagen den 15 april Årsmötet är inplanerat till 15 april på Sveriges Konsumenters kansli kl. 17.00…
En särskild utredare har sett över befintligt stöd till konsumenterna samt gett förslag över hur detta bör organiseras för att bli mer ändamålsenligt, effektivt och likvärdigt för alla konsumenter i landet. Föreningen Vi Konsumenter (VK)…
Jordbruksverket har med syfte att motverka spridning av zoonoser och då framför allt multiresistenta MRSA föreslagit ändringar i gällande föreskrift K112. Föreningen Vi Konsumenter (VK) har beretts tillfälle att avge synpunkter på Jordbruksverkets förslag. VK…
Ordförande Gunnela Ståhle deltog i en panel vid ett seminarium kring kring kastrering av smågrisar. Seminariet anordnades av Djurskyddet Sverige, som också är medlem i Sveriges Konsumenter. Kastrering av smågrisar utan bedövning är en djurskyddsfråga…
Den 11 april samlade VK nästan 30 deltagare till en engagerad diskussion. Många var där, politiker, myndigheter, bönder och NGO:s, men vi saknade köttindustrin, handeln (större del av dagen) och storhushåll och restaurang. Anita Lundström…
Innan årsmötesförhandlingarna hölls ett seminarium kring livsmedelsmärkningarna Rainforest Alliance (RA), Marcus Schaefer och Svenskt Sigill, Lnda Cederlund. RA känner vi framför allt som grodan på bananer, te, kaffe och kakao m m, men starten var…
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till EU- strategi för djurskydd och djurvälfärd 2012 – 2015. Jordbruksverket har berett Jordbruksverkets djurskyddsråds ledamöter möjlighet att yttra sig i över förslaget. Sveriges Konsumenter som är representerade i…