Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Nyhetsbrev april 2025: vad tycker remissinstanserna?

tisdag 15 april 2025

Svenska kors rätt till bete – vad tycker remissinstanserna?
Remisstiden för betänkandet Animalieproduktion konkurrenskraft och ett gott djurskydd SOU 2024:56 gick ut 1 april. Det finns en tydlig oenighet mellan de som producerar svenska råvaror, framför allt svenska mjölkproducenter med sina mejerier och de som ska köpa svenska produkter eller som ska reglera och kontrollera primärproduktionen. Konsumenter, djurskydds- och miljöorganisationer, myndighetssverige, d v s både myndigheter och länsstyrelser, SLU, Veterinärförbundet, Gård & Djurhälsan och dagligvaruhandeln har avslagit många av utredningens förslag och har framfört kritik på utredningens kvalitet när det gäller bristande kunskapsunderlag, motsägelsefulla påståenden och bristande analys.
Det är inte bara beteskravet där oenighet råder, utan när det gäller att minska antalet djurskyddsregler, göra dessa målstyrda, lättnader när det gäller regelverket för villkorad läkemedelsanvändning VILA och att tillåta virtuella stängsel. LRF, VÄXA, Svensk Mjölk, Sveriges Mjölkbönder, Arla, Skånemejerier och Falköpings mejeri däremot stöder reservationslöst utredningens förslag. Dessa remissinstanser hävdar också, mot alla kända fakta, att mjölkbönder med betande kor, skulle få djurvälfärdsersättning från den gemensamma jordbrukspolitiken CAP.

Utredaren har påstått att samma djurvälfärd kan uppnås för kor i lösdriftstallar som på bete. Konsument-djurskydd – och miljöorganisationerna är tydliga – beteskravet ska inte avvecklas.  Kors hälsa och välfärd gynnas av att mjölkkor vistas på bete och detta kan inte kan kompenseras i lösdriftstallar. EFSA:s (European Food Safety Authority) slutsats, SLU:s och Jordbruksverkets yttranden stöder detta. SLU, SVA, Veterinärförbundet, Gård & Djurhälsan, KRAV, Axfood, COOP Östra, Svensk Dagligvaruhandel, flera länsstyrelser samt Kött- och Charkuteriföretagen avstyrker förslaget att avveckla kravet på bete för kor i lösdriftsbesättningar. Närmare 170 000 har skrivit under uppropet ”Jag vill beta” (skriv gärna under på jagvillbeta.nu) och 76 % i en väljarenkät vill behålla beteskravet för svenska kor. Näst högsta stöd för att behålla beteskravet finns uppseendeväckande hos  Kristdemokraternas väljare 78 %.  Den politiska ledningen inom landsbygdsdepartementet går i otakt med sina väljare med andra ord.

Peter Kullgren har presenterat en reviderad livsmedelsstrategi 2.0. Men i grunden gäller den av riksdagen beslutade livsmedelsstrategin från 2017. Det innebär exempelvis att relevanta miljömål ska nås. Och så här står det i livsmedelsstrategin ”Animalieproduktionen bör även fortsättningsvis präglas av hög omsorg om djuren. Djurskyddsnivån ska inte sänkas”.  Att ta bort beteskravet för svenska kor innebär en sänkning av det svenska djurskyddet. Jordbruksverket ifrågasätter att djurskyddslagen från 2018 tillåter det. Regeringens förslag till livsmedelsstrategi 2.0 har fått en hel del kritik framför allt för att man inte satt tydliga kvantitativa mål för ökad produktion.

Gunnela Ståhle
Mariell Juhlin
Christina Möller
Carina Lundgren
Sören Persson
Inger Helgesson
Anders Engström