Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Nyhetsbrev januari 2025: utmaningarna fortsätter

måndag 27 januari 2025

2025 innebär fortsatt stora utmaningar när det gäller svenskt djurskydd, kostråd, livsmedelskontroll, livsmedelsberedskap, livsmedelsstrategi m.m. En av årets stora uppgifter blir att yttra sig över utredningen Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd (SOU 2024:56), där ordförande Gunnela Ståhle deltog som expert.

Byte av statssekreterare

Dan Ericsson avgick som statssekreterare 16 januari och ersattes Daniel Liljeberg. Vi Konsumenters Gunnela Ståhle har träffat Dan Ericsson vid tre uppvaktningar varav ett med konsument- och miljöorganisationer och två med djurskyddsorganisationerna. Den senaste i september när vi överlämnade 110 000 namnunderskrifter från kampanjen ”Jag vill beta”. (Som nu för övrigt har över 120 000 underskrifter.)

Dan Ericsson har lång erfarenhet av jordbruksfrågor och ett, som Gunnela uppfattade, engagemang för kors välfärd. En bra lyssnare och en viktig resurs för departementet. Vi som arbetar med hållbar produktion och konsumtion av mat inklusive djurskydd har anledning att känna oro.

Daniel Liljeberg har som statssekreterare åt Ebba Busch ägnat sig mycket åt energifrågor! Nätverket kring beteskampanjen har, genom Djurskyddet Sverige, vid flera tillfällen sedan nästan ett år tillbaka, bett om att få uppvakta landsbygdsministern. Peter Kullgren har aldrig tid! Detta till skillnad från exempelvis tidigare ministrar Sven-Erik Bucht och Eskil Erlandsson.

Beteskravet i offentlig upphandling

Den 21 januari ordnade Djurskyddet Sverige ett webbinarium kring det svenska beteskravet för kor och offentlig upphandling. Deltog gjorde Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige som samtalsledare, Åsa Lindhagen (MP) miljö- och klimatborgarråd Stockholm och Emilie Hansson, Hållbarhets- och kvalitetschef, Martin & Servera och Gunnela Ståhle, Vi Konsumenter. Det konstaterades bl a att utredningen Konkurrenskraft och djurskydd SOU 2024:65 styvmoderligt behandlat den offentliga upphandlingen. Livsmedelsgrossisterna har därför riktat en skrivelse till landsbygdsministern där man tydligt visar att om det svenska beteskravet tas bort, kommer det kraftigt att försvåra för offentliga upphandlare som kommunerna att ställa krav på mejeriprodukter och nötkött för att säkerställa att man får svenska produkter.

Upphandlingen medger inte möjligheten att ställa krav på svenskt ursprung enligt lagen om offentlig upphandling LOU, men kriteriet betande kor ger den möjligheten. I dag ställer många kommuner djurskyddskrav och 80 – 90 procent av kött och mejeriprodukter har svenskt ursprung. Stockholms stad deklarerade tidigt att man kommer behålla kravet på bete även om det svenska beteskravet skulle tas bort för kor i lösdrift. Gunnela Ståhle pekade på det starka stödet från konsumenterna för betande kor. I dagsläget har 120 000 skrivit under kampanjen Jag vill beta.

Webbinariet finns här.

Får vi mera svensk ost?

På vårt samtal den 20 november 2024 framgick tydligt att svenska konsumenter vill ha mer svensk ost. Ett av problemen är att ursprungsmärkningen fungerar dåligt. Dessutom har svenska mejeriföretag valt att inte ladda den svenska osten med mervärdet mjölk från betande kor. Många tror också att Arla-osten är svensk.

Det finns ett överskott på svensk mjölk. Men istället för att möta konsumenternas efterfrågan på mer svensk ost, verkar mejerierna i stället satsa på att tillverka mjölkpulver för export.

Årsmöte för Vi Konsumenter

Årsmötet är inplanerat till onsdagen den 23 april kl 17.00 på Kungliga Skogs- och lantbruksakademien. Vi lovar en intressant inledande talare!

 

Gunnela Ståhle

 

Mariell Juhlin

Christina Möller

Carina Lundgren

Sören Persson

Inger Helgesson

Anders Engström