Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Pressmeddelande: Endast var fjärde ost har svenskt ursprung – dansk ost störst

fredag 22 november 2024

Endast var fjärde ost har svenskt ursprung – dansk ost är störst på den svenska ostmarknaden

Pressmeddelande 20 november 2024

Över sextio procent av svenska konsumenter vill ha svensk ost. Man tror att sex av tio ostar kommer från svensk mjölkråvara enligt Ostrapporten från Svenskmärkning AB. Men hur ser det ut i verkligheten? Det är bara 24 procent av den ost vi äter som kommer från svensk mjölkråvara. Konsumenter som vill välja svensk ost har det inte alltid lätt i matbutiken, då ursprungsmärkningen inte sällan är otydlig. 

Den största marknadsandelen har i dagsläget dansk ost med 26 procent. Det rapporterades på ett samtal om ost ordnat av Vi Konsumenter den 20 november på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. När vi Konsumenter samlades kring osten 2021, var marknadsandelen drygt 30 procent. Utvecklingen går med andra ord åt fel håll utifrån konsumenternas önskemål. Ostproduktion har stor betydelse för svensk mjölkproduktion då det går åt ca 10 liter mjölk för att få ett kg ost. Och vad vill och gör då svenska aktörer i livsmedelskedjan för att möta konsumenternas efterfrågan? Och varför ska vi äta svensk ost?

– Svenska konsumenter vill stödja svenska bönder och beredskapsfrågan gör det allt viktigare att det finns produktion av ost inom landet säger Gunnela Ståhle, ordförande i Vi Konsumenter. Även om vi räknar in dagens export så blir självförsörjningsförmågan bara 40 procent.

– Vi har gott om smakrika svenska ostar. Sverige är ett land som passar bra för att producera mjölk säger Gunnela Ståhle. Korna äter gräs och klöver, som vi människor inte äter och som växer bra i stora delar av Sverige. Svenska kor är friska och förbrukar mycket lite antibiotika. Dessutom har Sverige ett unikt krav på att svenska kor har rätt till bete sommartid – ett mervärde som värderas högt i flera konsumentstudier.

Om konsumenterna ska kunna göra informerade val krävs att svenska aktörer är tydligare i sin ursprungsmärkning. Det är också dags att berätta om och ladda med svenska mervärden. Konsumentstudier vid SLU bekräftar att konsumenterna mycket väl kan koppla ost till lagkravet på att svenska kor har rätt att beta sommartid.

 

Kontaktpersoner:
Gunnela Ståhle, ordförande Vi Konsumenter tel 070-561 3621
Sören Persson, ledamot i Vi Konsumenters styrelse och ostexpert tel 070-556 2683