Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Debatt: Vilken svensk mjölkproduktion vill vi ha?

måndag 23 september 2024

Debattartikel i Land Lantbruk 24 sep 2024

Vi vill ha en mjölkproduktion som inte bara är bra för bönderna, utan som också är bra för korna. Det skriver representanter från flera organisationer bland annat Vi Konsumenter, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen.

 

Att kampanjen ”Jag vill beta” hittills samlat över 110 000 underskrifter är ett tecken på engagemanget och en opinion att räkna med i fortsättningen. Konsumenterna har inte getts möjligheten att välja ost laddad med det svenska mervärdet betande kor ger. Det skriver representanter för Vi Konsumenter, Djurskyddet Sverige, World Animal Protection, Svenska Djurskyddsföreningen, Föreningen Coop östra och Sveriges Konsumenter i en gemensam debattartikel i Land Lantbruk.

Vi som undertecknar den här debattartikeln vill ha en mjölkproduktion som inte bara är bra för bönderna, utan som också är bra för korna i enlighet med djurskyddslagens krav, som stöder svenska miljökvalitetsmål som biologisk mångfald och ett rikt odlingslandskap. En mjölkproduktion som stärker livsmedelsindustrins unika svenska mervärden, som driver på dagligvaruhandeln och ger konsumenterna möjlighet till informerade val.

Representanter för LRF framför i media att utredningens förslag kring konkurrenskraft och djurskydd där bland annat ett slopat beteskrav är bra för bönderna. Man hävdar att regelverket kring beteskravet är krångligt och att ett borttaget beteskrav skulle innebära att bönderna skulle få mer betalt via den gemensamma jordbrukspolitiken Cap. Vi anser att LRF vilseleder mjölkbönderna i denna debatt. Jordbruksverket har tydligt framfört till LRF att det sedan 2016 finns stor flexibilitet i djurskyddsföreskrifterna kring bete. Och djurskyddslagstiftningen bygger inte på tyckande utan på forskning och fakta kring vad djuren behöver. LRF talar om moderna luftiga lösdriftstallar med gott om plats. Men så ser det inte ut överallt. Många äldre lösdriftsstallar fyller inte kravet på en god djurmiljö. Överbeläggning, klövproblem, smutsiga djur och hala golv är inte ovanliga anmärkningar vid Länsstyrelsens kontroller. 21 välmeriterade forskare sågar i en debattartikel i Svenska Dagbladet utredningens slutsatser när det gäller att ett gott djurskydd inte skulle påverka djurhälsan eller att korna skulle må lika bra inomhus.

Av utredningen framgår det tydligt i statsstödsreglerna inom EU att stöd inte får ges till nationell lagstiftning eller praxis. Det finns en mängd andra förslag till att stärka lönsamheten för Sveriges mjölkbönder som Världsnaturfonden WWF har spelat in i en debattartikel i Land Lantbruk och som vi experter också har framfört till utredaren. Det finns också möjligheter för mejeriföretagen att i ökad omfattning premiera bete i sina hållbarhetsersättningar. Utredaren har inte lyssnat på livsmedelsindustrin eller dagligvaruhandeln. Kött- och charkuteriföretagen är kritiska och oroar sig över förtroendet för svenskt nötkött om beteslagen försvagas. Detta framfördes tydligt på vårt seminarium i Almedalen kring svenska mervärden i somras. Beteskravet är det tydligaste mervärdet för svenska livsmedel enligt dagligvaruhandeln. 

Konsumentstudier visar att djurskydd i allmänhet och bete i synnerhet är mycket viktigt. Att kampanjen ”Jag vill beta” hittills samlat över 110 000 underskrifter är ett tecken på engagemanget och en opinion att räkna med i fortsättningen.

Sveriges självförsörjningsförmåga ligger enligt Jordbruksverket på 75 procent. Att den svenska osten har under 30 procents marknadsandel beror på en medveten strategi från det ledande internationella mejeriföretaget att flytta ut en stor del av osttillverkningen från Sverige. Istället har tillverkningen av mjölkpulver mångdubblats sedan 1995.

Konsumenterna har inte getts möjligheten att välja ost laddad med det svenska mervärdet betande kor ger.

Gunnela Ståhle, ordförande Vi Konsumenter
Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige
Roger Pettersson, generalsekreterare World Animal Protection, Sverige
Linda Devine, sakkunnig Svenska Djurskyddsföreningen
Minna Hellman, hållbarhetstrateg, Föreningen COOP östra
Johanna Hållén, generalsekreterare Sveriges Konsumenter

Här finns artikeln att läsa direkt från Land Lantbruk.