Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Nyhetsbrev sep 2024: Förväntad besvikelse

torsdag 12 september 2024

Rapporten kring konkurrenskraft och djurskydd förväntad besvikelse

Den 29 augusti överlämnade utredaren Elisabeth Nilsson sin rapport till landsbygdsministern Peter Kullgren. Förslagen var väntade men inte desto mindre en besvikelse. Utredaren föreslår att kor i lösdrift undantas från beteskravet, en minskning av antalet djurskyddsregler och att bönderna själva ska få bestämma vad som är ett bra djurskydd. Hon föreslår också tveksamma lättnader i regelverket för villkorad läkemedelsanvändning för kor, VILA och att virtuella stängsel ska tillåtas innan utvärderingen är avslutad. Därmed inte sagt att det också finns bra förslag. Hon föreslår ökade medel till investeringar, ökad djurskyddsforskning och att navet för ökad rådgivning RISE bör ges fortsatt stöd. Kyckling- och nötköttsproducenterna föreslås få ökad ersättning vid salmonellautbrott.

Sammanfattningsvis kan man säga att utredaren ensidigt lyssnat på vissa producentintressen och inte på forskningen, djurskyddsexperter, livsmedelsindustrin, dagligvaruhandeln och inte alls på konsumenterna (läs förra nyhetsbrevet om Almedalen). Fyra särskilda yttranden i rapporten visar på detta (www.vikonsumenter.org). En offentlig utredning är en viktig del i lagstiftningsprocessen, och som svenska medborgare måste vi kunna förlita oss på att resultatet som presenteras är baserat på forskning snarare än lantbruksnäringens önskelista.

Forskare sågar slutsatserna

Förhoppning var att den tillsatta utredaren skulle göra ett gediget bakgrundsarbete för att på ett objektivt sätt kunna ta sig an regeringens frågeställningar och redovisa ett resultat som gör att vi kan vara stolta över svenskt djurskydd. Den förhoppningen grusades när Elisabeth Nilsson nyligen lämnade över sitt betänkande till landsbygdsministern. 21 välmeriterade svenska välfärdsforskare sågar utredarens slutsatser att djurskyddsregler inte skulle bidra till bättre djurhälsa eller att kor på bete har en bättre djurhälsa och ökad välfärd än kor inomhus. Hennes slutsats att kor inomhus inte negativt skulle påverka kornas hälsa och välfärd är helt i strid med forskningens samlade bedömning. Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA:s mycket tydliga rekommendation om värdet av bete, har inte heller beaktats av utredaren. Djurskyddsregler, svenska och EU:s, bygger på forskning och fakta kring vad djur behöver och inte på tyckande. Och reglerna har ett syfte, är tydliga för att vara förutsägbara och kunna kontrolleras.

Vi Konsumenter har deltagit i mediadebatten genom flera debattartiklar, som ni kan läsa om på hemsidan. VK deltar också tillsammans med Greenpeace, World Animal Protection, Djurskyddet Sverige, Djurens Rätt och Svenska Djurskyddsföreningen kampanjen på Stockholms Central fram till 14 september. Den 17 september överlämnar vi över 100 000 röster för kors rätt till fortsatt bete till statssekreteraren Dan Ericsson.

Boka in 20 november då vi genom ett seminarium kring svensk ost och ostprovning lyfter en av nyckelfrågorna för svensk mjölkproduktions konkurrenskraft.

Vi Konsumenter (VK) hoppas på fortsatt stöd för vårt arbete för en hållbar och hälsosam produktion och konsumtion av mat. Alla insatser i föreningen drivs av ideella krafter.

Medlemsavgiften till föreningen Vi Konsumenter 250 kr betalas till postgiro 41 80 03 -0 eller Swish 123 345 1804. Glöm inte att ange avsändare och gärna mail-adress. Vi tackar för ert stöd. 

Gunnela Ståhle
Mariell Juhlin
Christina Möller
Carina Lundgren
Sören Persson
Inger Helgesson
Anders Engström