Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Nyhetsbrev december 2024

onsdag 18 december 2024

Viktigt samtal om ost den 20 november

Här på www.vikonsumenter.org kan ni läsa ett referat från Vi Konsumenters samtal ost den 20 november och det pressmeddelande som skickades ut. För många var det säkert en överraskning att endast 24 procent av den ost vi konsumerar är av svenskt ursprung. Och då vill drygt 60 procent av konsumenterna ha mer svensk ost. Vad som också tydliggjordes var att det inte alltid är lätt att välja svensk ost i butik, eftersom ursprungsmärkningen ofta är otydlig eller obefintlig. Viktig att kontrollera att exempelvis Arla-osten är svensk och inte dansk. Skånemejerier har hörsammat signalen om låg markandsandel på svensk ost, och säger sig vilja satsa på mer svensk ost. Norrmejerier har också deklarerat att man vill satsa mer på ost. Men på Vi Konsumenters ostsamtal deklarerade Arla att en ökning av den svenska osten kräver investeringar, mer svensk mjölk, en stabil efterfrågan från marknaden, exportmöjligheter och konkurrenskraftiga produkter. Dessutom krävs exponering och marknadsföring. Några konkreta planer presenterades inte av Arla. I samband med utredningen Konkurrenskraft och ett starkt djurskydd, lyfte Roger Petersson, World Animal Protection och Gunnela Ståhle flera gånger den svenska osten. Vi skrev också en debattartikel i Food Monitor i samband med överlämningen av utredningen den 29 augusti. Att det svenska beteskravet för kor är ett starkt mervärde bekräftas av Åsa Domeij och COOP skrev under vår debattartikel om att behålla betet för kor i maj i år.

Vi Konsumenters hållbarhetskock

Efter samtalet den 20 november lämnade Gunnela över diplomet för årets hållbarhetskock till Jessie Sommarström. Så välförtjänt och så rätt. Då visste vi inte att Jessie skulle stå för Nobelmiddagen med en fantastisk hållbar meny med övervägande ekologiska råvaror. Grattis Jessie! Vi Konsumenters motivation: Årets Hållbarhetskock är driven av drömmen om en hållbarare värld. Hon är helt unik i sitt arbete med att förändra vad vi lägger på tallriken, växtbaserad vardagsmat och klassiska rätter i modern tappning är hennes ledstjärna. Hon vill förändra livsmedelssystemen och göra dem mer hållbara och rättvisa både för vår planet och barnens framtid. Jessie arbetar med hållbarhetsprojekt med tydligt syfte att utveckla matlagning både i små privata och större offentliga sammanhang.

Remiss av betänkandet Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd (SOU 2024:56)

Den 29 augusti överlämnade utredaren Elisabeth Nilsson sin rapport till landsbygdsministern Peter Kullgren. En sammanfattning av rapporten finns i nyhetsbrevet i september. Det kan spekuleras i varför det tog tre månader innan departementet skickade ut rapporten på remiss. Remisslistan innehåller 126 remissinstanser och yttrande ska lämnas senast 1 april 2025. En knäckfråga är huruvida Sverige som Finland får rätt att dela ut stöd till betande kor via den EU-gemensamma jordbrukspolitiken CAP om man tar bort det svenska lagkravet på bete för kor i lösdrift. Här finns olika uppfattningar. I riksdagen har en representant för KD nyligen uttalat vid utfrågning i riksdagen att man tar det för sannolikt, medan andra källor tar det för osannolikt. Det intressanta är att i Finland ökar antalet kor som vistas på stall året runt och uppgår nu till ca 25 procent. Det har skett en ökning med 10 procent sedan 2014.

Vi konsumenter vill tillönska medlemmar och andra läsare en skön jul och ett riktigt gott nytt år 2025.

Vi återkommer med nyhetsbrev och ett årsmöte den 23 april 2025.

Gunnela Ståhle
Mariell Juhlin
Christina Möller
Carina Lundgren
Sören Persson
Inger Helgesson
Anders Engström