Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Vi Konsumenter vill ha mer svensk ost – inbjudan till samtal och ostprovning!

onsdag 23 oktober 2024

Vi Konsumenter vill ha mer svensk ost!

Vi ordnar ett samtal kring den svenska osten med följande ostprovning – med vin
Tid: Onsdag den 20 november kl. 17.30 – 20.00
Plats: Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95 B, Stockholm

Nittiofem procent av svenskarna äter ost. Sex av tio av svenska konsumenter vill ha och säger sig välja svensk ost. De allra flesta tror att 6 av 10 ostar som vi äter i Sverige är svenskproducerade. Men så ser det inte ut idag. Det är bara knappt trettio procent av osten som konsumeras i Sverige som görs på svensk mjölkråvara.  Ska det vara så? Vilka aktörer är avgörande för att det ser ut som det gör idag? Vi Konsumenter vill fråga de viktigaste aktörerna hur man ser på möjligheten att öka den svenska ostproduktionen och ge oss som konsumenter möjlighet att göra informerade val med utgångspunkt från ursprung och mervärden.

Program
Vi inleder med att Svenskmärknings VD Tina Stugemo presenterar årets ostrapport.
Därefter kommer Sören Persson, styrelseledamot i Vi Konsumenter och känd ostexpert att presentera utvecklingen av den svenska ostmarknaden.
Martin Ragnar, forskare och författare med stort engagemang för svensk mat, leder sedan samtalet med aktörer i livsmedelskedjan och ger alla möjlighet att ställa frågor.

Deltagandet i ostprovning med vin är begränsat till 30 personer.
Kostnad 300 kr för medlemmar i Vi Konsumenter och 350 kr för icke medlemmar.

Vi hoppas givetvis att du kan delta på plats, men vi erbjuder också närvaro via länk.  Anmäl dig snarast till gunnela.stahle@vikonsumenter.org och ange om du deltar på plats eller digitalt, om du vill delta i ostprovningen efter samtalet och om det finns ev. allergier.

Betala till Vi Konsumenters plusgiro 41 80 03 -0 eller Swish 123 345 1804. Glöm inte att ange avsändare och gärna e-postadress.

Välkomna önskar
Gunnela Ståhle
Mariell Juhlin
Christina Möller
Sören Persson
Carina Lundgren
Inger Helgesson
Anders Engström