Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Kampen går vidare i kampanjen Jagvillbeta.nu!

onsdag 11 september 2024

Vi har tidigare berättat om utredningen Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd LI 2023:1, där Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle har medverkat som expert.

Resultatet är nedslående, regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson har föreslagit att de kor som står i lösdriftsstall ska undantas lagkravet att vara ute på sommarbete. Detta har resulterat i en mängd protester i artiklar och på andra sätt, VK:s Gunnela Ståhle har skrivit ett enskilt yttrande för att protestera. Läs gärna!

En av de mera påtagliga och åskådliggörande protesterna är montern som denna vecka satts upp på Stockholms C. Där visas skillnaden mellan miljön för kor som hålls inne i lösdriftsstall och de som får gå på bete. Kampanjen Jagvillbeta.nu (som har samlat över 101.000 underskrifter) vill att alla nötkreatur ska få gå ut på bete, i dag har endast kor i mjölkproduktionen och kalvar äldre än sex månader denna lagstadgade rätt. En unik rätt för svenska kor.

Oavsett om du passerar Sthlm C eller inte, kan du skriva på namninsamlingen som är ett led i kampanjen Jagvillbeta.nu. Värna kors hälsa, värna mindre mjöllkgårdar och värna den biologiska mångfalden – skriv på!