Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.
Seminarium kring EMV
Vi Konsumenter bjöds in av Lidl att delta i ett seminarium kring EMV, dagligvaruhandelns egna märkesvaror. Gunnela Ståhle representerande konsumenterna och Cecilia Kocken, Arla fanns i panelen. Jens Hultman professor i företagsekonomi presenterade sin rapport kring EMV i anslutning till Konkurrensverkets rapport kring konkurrensen i livsmedelskedjan. EMV ökar och har sin givna plats i utbudet av livsmedel. Fokus var tidigare huvudsakligen lågpris, men är i dagsläget mer än så. EMV skapar en dynamik på marknaden genom att dagligvaruhandeln äger kundmötet och därigenom driver sortimentsutvecklingen enligt Hultman. Arlas Cecilia Kockens budskap var framför allt att tillförsäkra att vi har svenska bönder och kan producera mat i landet. EMV har ofta ett konkurrenskraftigt pris, vilket givetvis är positivt från konsumentsynpunkt. Men som medveten konsument måste jag känna att vi tryggt kan välja EMV-produkter sa Gunnela Ståhle. Det kräver spårbarhet och transparens, vilka kriterier gäller?
Från konsumentsynpunkt finns ett värde i att dagligvaruhandeln gemensamt utvecklar kriterier vid upphandling kring antibiotika, djurskydd eller bekämpningsmedel. Dagligvaruhandeln får och måste ta ett direkt ansvar för vilka produkter man säljer och vilka kriterier som ställs. Många svenska livsmedelsföretag känner utvecklingen av EMV som ett stort hot och dagligvaruhandeln måste beakta att EMV-utvecklingen inte hindrar produktutveckling och ger rimliga förutsättningar för företagens varumärken.
Svenska mervärden – ett välbesökt seminarium
Vi Konsumenter tillsammans med World Animal Protection, Världsnaturfonden, WWF och Sveriges Konsumenter ordnade ett mycket välbesökt seminarium kring svenska mervärden. Ursprungligen förväntades att utredningen ”Ökad konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd” skulle ha presenterat sina förslag. Värdet av VK:s initiativ var att i panelen samlades hela livsmedelskedjan. Det perspektivet saknas i utredningen. Utmärkta presentationer av Roger Pettersson kring djurskydd och vikten av biologisk mångfald av Jenny Jewert la grunden för paneldebatten.
Här på hemsidan hittar ni ett utförligt reportage från tidningen Djurskyddet. Även om Gunnela ville behandla flera mervärden kom paneldebatten inte oväntat ändå till stor del att handla om det svenska beteskravet. Kanske inte oväntat att LRF inte vill stödja uppfattningen att ett slopat beteskrav skulle innebära sämre djurhälsa och djurvälfärd, men att Arla hänvisar till utredaren är förvånansvärt. Ändå har rådgivningsbolaget VÄXA, som driver studien med 1500 kor inne året runt, intygat att studien inte kommer svara på frågan om korna mår bättre på bete.
COOP och Axfood är eniga om att det svenska beteskravet är ett starkt mervärde och kommer fortsätta kampen. Köttbranschen hämtar mycket av sitt kött från svensk mjölkproduktion och uttrycker oro för förtroendet för svenskt kött om man avvecklar sitt starkaste mervärde. Gunnela lyfte ostfrågan som en knäckfråga för svensk mjölkproduktion. Om detta fanns stöd också i publiken. Djurvälfärd som argument för svensk ost är fullt möjligt att marknadsföra under märkningen ”Från Sverige”. Läs gärna om frågan på www.gunnela.nu.
Vi kan se fram emot en spännande höst. Utredaren ska avlämna sin rapport till landsbygdsministern 29 augusti. Som experter i utredningen har bl a Roger Pettersson, Helena Elofsson, Jordbruksverket och Gunnela Ståhle avlämnat särskilda yttranden.
Landsbygdsministern förväntas också presentera sitt förslag till livsmedelsstrategi 2.0. Jordbruksverkets utvärdering av strategin från 2017 är inte uppmuntrande. Varken lönsamhet eller nationella miljömål har uppfyllts. https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra236.html
Läs gärna också Gunnar Rundgrens analys tradgardenjorden.blogspot.com Livsmedelstrategin: Sex förlorade år.
Vi Konsumenter (VK) hoppas på fortsatt stöd för vårt arbete för en hållbar och hälsosam produktion och konsumtion av mat. Alla insatser i föreningen drivs av ideella krafter. Medlemsavgiften till föreningen Vi Konsumenter 250 kr betalas till postgiro 41 80 03 -0 eller Swish 123 345 1804. Glöm inte att ange avsändare och gärna e-postadress. Vi tackar för ert stöd.
Gunnela Ståhle
Mariell Juhlin
Christina Möller
Carina Lundgren
Sören Persson
Inger Helgesson
Anders Engström